Lakrdija od EU sankcija Rusiji: kažnjena četvorica dužnosnika sigurnosnih snaga

U Bruxellesu, gdje je danas, 22. veljače, održan zakazani sastanak Vijeća Europske unije na razini ministara vanjskih poslova, postignut je dogovor o uvođenju sankcija protiv četvorice visokih ruskih sigurnosnih dužnosnika zbog situacije oko blogera Aleksej Navalni. Prema Reutersu, koji se poziva na izjave dvojice diplomata koji su sudjelovali u raspravi o ovom pitanju, na sastanku nisu navedena konkretna imena, međutim, pretpostavlja se kako se radi o šefovima Istražnog odbora, Federalne kaznene službe, Ruske garde i tužiteljstva Ruske Federacije. Jedan diplomat kazao je kako će predložene nove zabrane putovanja i zamrzavanje imovine biti usmjerene na Aleksandra Bastrykina, čiji Istražni odbor vodi istrage o velikim zločinima i izvještava izravno Putina.  Na meti će se naći i Igor Krasnov, koji je prije godinu dana postao ruski glavni tužitelj, treći dužnosnik je Viktor Zolotov, šef ruske Nacionalne garde, dok je četvrta osoba kojeg je diplomat imenovao Aleksandar Kalašnjikov, šef savezne zatvorske službe.

Navodi se kako se želi svim službenicima ruskih snaga sigurnosti zabraniti ulazak u zemlje EU na godinu dana, a zabranit će im se i držanje sredstava u bankama u EU.

Koliko je ovo sve skupa beznačajno govori i činjenica da visoki ruski politički i sigurnosni dužnosnici već odavno nemaju financijskih sredstava u Zapadnim bankama ili fondovima, a koliko je njima u ovako napetim međusobnim geopolitičkim odnosima do privatnih putovanja u EU a da se to ne bi negativno odrazilo po njihovu karijeru prosudite sami. Naravno, službena Moskva i ove današnje sankcije također će, pretpostavljamo, oštro kritizirati kao „otvoreni proturuski čin“, ali zapravo, sve što nije usmjereno protiv vitalnih gospodarskih interesa Rusije po Moskvu uopće nije važno, što je sasvim jasno nedavno kazao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Naravno to ne znači kako Moskva neće EU odgovoriti identičnim protumjerama u odnosu na pojedine njihove činovnike kojima je, isto tako, putovanje u Rusiju životno potrebno „kao crno ispod nokta“.

Podsjećamo: njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, danas je, prije navedenog sastanka u Bruxellesu, najavio kako treba biti oprezan u uvođenju sankcija protiv Rusije i da treba ostaviti prostora za dijalog. Nešto slično jučer je izjavio i austrijski šef diplomacije Aleksander Schallenberg, koji je bio još konkretniji, kazavši kako EU mora paziti da “ne reže granu na kojoj sjedi“.

Njemački šef diplomacije za oprez i nastavak dijaloga s Rusijom





 

Komentari

komentar





You may also like