Lansiranje sjevernokorejskih raketa sprječava postizanje sporazuma o denuklearizaciji

Sjeverna Koreja je u četvrtak, 25. srpnja, izvršila testirenje dviju novih raketa kratkog dometa, izjavilo je južnokorejsko Ministarstvo obrane. To su prva testiranja od kada su se prošli mjesec vođe Sjeverne Koreje i SAD-a susreli u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja i dogovorili o obnovi pregovora o denuklearizaciji.

Sjeverna Koreja lansirala je rakete iz zone grada Wonsan na istočnoj obali zemlje. Jedna od njih preletjela je 430 kilometara, a druga 690 kilometara iznad mora. Dosegnule su maksimalnu visinu od 50 kilometara i pale u Japansko more, navedeno je u južnokorejskom MO. Pojedini južnokorejski vojni analitičari smatraju kako se radi o raketama novoga tipa.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je Kina obratila pozornost na ovo lansiranje i da je pozvala Sjevernu Koreju i SAD na obnavljanje konzultacija „čim je prije moguće“.

Nova lansiranja raketa stavljaju pod sumnju napore o obnovi pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje. Naime, očekivalo se kako su se američki državni tajnik Mike Pompeo i njegov sjevernokorejski kolega Ri Yong Ho trebali sastati na marginama Foruma o sigurnosti u Jugo-istočnoj Aziji, u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku slijedećega tjedna. Međutim, diplomatski izvor britanske agencije Reuters priopćio je kako je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova odgodio svoj dolazak na taj forum.

Naime, nakon spomenutog susreta Trump – Kim Yong-un u demilitariziranoj zoni, Pjongjang je oštro kritizirao predstojeće zajedničke vojne vježbe američke i južnokorejske vojske. U utorak je Kim Jong-un izvršio inspekciju nove sjevernokorejske podmornice, s koje se mogu lansirati balističke rakete.

Kao što je Geopolitika News u više navrata ukazivala u svojim analizama, ne može biti nikakvih konstruktivnih pregovora na službenoj razini ukoliko Sjedinjene Države ne odustanu od provokativnih aktivnosti na Korejskom poluotoku, a njihove zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom za Pjongjang su upravo to, a tamošnji državni vrh to je ne jednom naglasio i na to upozoravao. Zato je i ovo, najnovije lansiranje njihovih raketa, jasan signal prosvjeda, a pokaz svoje nove podmornice i njezinih mogućnosti jasna demonstracija namjere Sjeverne Koreje da neće odustati od razvoja svog raketnog i nuklearnog programa bez suradnje i praktičnih poteza nužnih za deeskalaciju stanja i sa suprotne strane. I to se upravo događa svo vrijeme, još od prvog summita Trump – Kim Yong-un u Singapuru u lipnju prošle godine, od kada nikakvog konkretnog napretka u pregovorima dviju strana nema, o čemu najbolje svjedoči i posljednji propali summit na vrhu održan u Vijetnamu, u veljači ove godine.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like