Laschet događaje u Afganistanu nazvao “katastrofom za Zapad i saveznu vladu”

Europska unija trebala bi moći samostalno, bez potpore Sjedinjenih Država, osigurati sigurnost objekata poput zračne luke Kabul, izjavio je u nedjelju, 29. kolovoza, kandidat za njemačkog kancelara iz saveza CDU/CSU Armin Laschet.

Govoreći na raspravi sa svojim protukandidatima: socijaldemokratom Olafom Scholzom i “zelenom” Annalenom Barbock, Laschet je ono što se događa u Afganistanu nazvao “katastrofom za Zapad i saveznu vladu“. Nagovijestio je da smatra čelnika njemačkog ministarstva vanjskih poslova Heika Maasa, koji je socijaldemokrat, krivim za neodlučnost u donošenju odluka.

“Ne možemo više nastaviti u istom duhu”, rekao je Laschet. Predložio je stvaranje vijeća za nacionalnu sigurnost u odjelu njemačkog saveznog kancelara, koje bi koordiniralo djelovanje odgovornih ministara, navode RIA Novosti.

Europa mora ojačati svoje sposobnosti, uvjeren je Laschet. Prema njegovom mišljenju, za to je potrebna politička volja 27 država članica EU, ali je potrebno i vojno oružje. “Stoga moramo bolje opskrbiti Bundeswehr”, rekao je kandidat CDU-a.

Olaf Scholz (SPD) je u odgovoru podsjetio da se financiranje vojske smanjilo pod vladom CDU-a sa Slobodnim demokratima (FDP), a dok je on bio na čelu Ministarstva financija (u trenutačnoj vladi Angele Merkel koju čini koalicija CDU/CSU i SPD)), zemlja je imala najveće povećanje vojnog proračuna u posljednjih nekoliko godina.

Annalena Barbock („Zeleni“) optužila je pak, obje stranke vladajuće koalicije da su “skrenule pogled” s teških pitanja, poput evakuacije ljudi iz Afganistana.





 

Komentari

komentar





You may also like