Latvija bi mogla plaćati ruski plin u rubljama?

JSC “Latvijas Gāze” sklopio je važeći dugoročni ugovor o opskrbi prirodnim plinom do 2030. s PAS “Gazprom”, koji predviđa obračun prirodnog plina u eurima.

Prema izmjenama u zakonodavstvu Ruske Federacije, počevši od 1. travnja 2022., obračuni za isporuku prirodnog plina nakon 1. travnja 2022. u skladu s Gazpromovim vanjskotrgovinskim sporazumima o opskrbi prirodnim plinom u inozemstvu (u niz zemalja) bit će izrađen samo u ruskim rubljama.

Ocjenjujući usklađenost navedene promjene postupka ugovora s ranije utvrđenim režimom sankcija, čini se da takav postupak namirenja – u ruskim rubljama – formalno ne krši režim sankcija i da je moguć. Trenutačno Latvijas Gāze nastavlja detaljno analizirati promjenu predloženog načina namirenja kako s pravne točke gledišta tako i s gledišta poslovnih interesa Grupe, objavljeno je na službenoj stranici latvijske državne energetske kompanije.

Ranije je predsjednik uprave Latvijas gāze Aigars Kalvitis izjavio kako ne vidi mogućnost plaćanja u rubljama za isporuku prirodnog plina iz Rusije, budući da ugovor predviđa plaćanje u eurima.

Očito je kako će, kao i u svemu – zadnju riječ i po ovom pitanju imati politika, a još više činjenica o složenosti brzog pronalaska zamjene ruskom prirodnom plinu na svjetskom tržištu.

 





Komentari

komentar

You may also like