Latvijci sutra na izborima u sjeni ruske invazije

Latvijci u subotu izlaze na izbore u sjeni ruske invazije na Ukrajinu i to će pomoći premijeru Artursu Krišjanisu Karinšu, koji podržava EU i NATO, da ponovo pobijedi, piše France Presse.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su oslabili populisti, konzervativci i socijaldemokratska stranka Sklad, koja obično ima veliku potporu velike ruske manjine u zemlji.

„Ruska invazija na Ukrajinu pomaže Karinšu da privuče birače u Latviji jer su u takvim vremenima ljudi skloni okupljanju oko zastave”, rekao je Marcis Krastins, stručnjak za politiku. Krastins je ustvrdio da će Karinš „najvjerojatnije” pobijediti, ali to će ovisiti o tome koliko će manjih stranaka koje ga podržavaju proći prag od pet posto za ulazak u parlament.

Glavno pitanje na izborima u toj zemlji od 1,8 milijuna stanovnika rat je u Ukrajini, porast životnih troškova i želja za energetskom neovisnošću od Rusije. „Birači traže sposobne vođe koji će moći riješiti ta pitanja”, rekao je Krastins. Lelde Muceniece, studentica IT-a u malom gradu Bauski, rekla je da je zabrinuta zbog „cijena grijanja, struje, plina i socijalnog osiguranja”. Kao i građani obližnje Poljske i baltičkih susjeda Litve i Estonije, mnogi Latvijci zabrinuti su zbog ruskih planova i smatraju da im je zemlja ranjiva iako je članica EU-a i NATO-a.

Vlada u odlasku iskazala je veliku potporu Ukrajini, povećala potrošnju za obranu i radi na poboljšanju energetske sigurnosti. Karinšova stranka Novo jedinstvo na vrhu je u anketama. U jednoj anketi ovaj mjesec dobila je 13,3 posto glasova ispitanika. Sklad, koji je na zadnjim izborima 2018. dobio 20 posto glasova, od tada postupno gubi potporu zbog niza korupcijskih skandala. Stranka je u zadnjih deset godina bila redovito prva na izborima, ali nikada nije pronašla dovoljno saveznika da sastavi vladu. Zadnja anketa dala joj je samo 5,1 posto glasova.

Latvijska politička scena bit će ponovo fragmentirana i nekoliko malih stranaka vjerojatno će ući u jednodomni parlament koji ima 100 zastupničkih mjesta. Sklad kritizira rusku invaziju, ali je manje glasan kad je riječ o optužbama da ruske snage u Ukrajini čine zločine. Ruska manjina okrenula se dvjema novim strankama, jednoj koja otvoreno podržava Kremlj i drugoj koja podržava Rusiju, ali ne toliko otvoreno. Ruski govornici čine oko 30 posto stanovništva Latvije. Birališta se otvaraju u 7 sati po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 20. Prve izlazne ankete očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta.





Z. Meter: Otvara li Putin priliku za kompletno rješavanje ukrajinskog mega-problema ili ga radikalizira?

Komentari

komentar





You may also like