Latvijski parlament proglasio Rusiju “državom sponzorom terorizma”

Latvijski zastupnici danas su usvojili izjavu kojom Rusiju proglašavaju “državom sponzorom terorizma” i kažu da ruske akcije u Ukrajini predstavljaju “ciljani genocid nad ukrajinskim narodom”. U priopćenju se navodi da parlament “priznaje Rusiju kao državnog sponzora terorizma i poziva druge zemlje koje misle isto da izraze isto stajalište”, prenosi Al Jazeera.

Zastupnici su rekli da smatraju “terorizmom rusko nasilje nad civilima počinjeno zbog političkih ciljeva”. Također su osudili upotrebu kazetnog streljiva od strane ruske vojske “za sijanje straha i neselektivno ubijanje civila”. Rusija “koristi patnju i zastrašivanje kao alate u svojim pokušajima da demoralizira ukrajinski narod i oružane snage i paralizira funkcioniranje države kako bi okupirala Ukrajinu”, piše u priopćenju iz Rige. Parlament je također pozvao Europsku uniju da prestane izdavati turističke vize za ruske i bjeloruske građane i općenito smanji broj ulaznih viza.

Nedavno su i neki zastupnici iz SAD-a spominjali mogućnost da se Ruska Federacija stavi na američku listu “sponzora terorizma”. U tom slučaju, to bi de facto značilo prestanak diplomatskih odnosa između Washingtona i Moskve.

Komentari

komentar

You may also like