Lavrov: ako Zapad odbije ruske prijedloge „tužit“ ćemo ga Putinu

Ako Zapad odbije ruske prijedloge za sigurnosna jamstva, Moskva će procijeniti situaciju i donijeti odluku uzimajući u obzir sve čimbenike u interesu pouzdanog osiguranja naše nacionalne sigurnosti, izjavio je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a njegove riječi prenose ruski mediji.

Ako se prijedlozi Rusije odbiju, “mi ćemo, naravno, procijeniti situaciju i izvijestiti predsjednika (Vladimira Putina, op.GN.)”, kazao je šef ruske diplomacije.

Podsjetio je kako ruski prijedlozi za sigurnosna jamstva nisu izbor ili jelovnik iz kojeg se može birati, već paketni sporazum.

Upitan od strane novinara je li Moskva spremna razmotriti odgovor Zapada na ruski prijedlog ako, primjerice, on ne uključuje klauzulu o neširenju NATO-a na istok, ali da se pri tom dodaju obveze o uzajamnom smanjenju naoružanja, Lavrov je kazao kako će ruska strana pričekati te prijedloge – „koji su obećani biti predstavljeni u roku od tjedan dana”.

Pri tom je izrazio nadu da će pregovori sa Sjedinjenim Državama o sigurnosnim jamstvima biti nastavljeni i da će to ovisiti o odgovoru Washingtona na ruske prijedloge.

“Mnogo toga što se danas javno govori vjerojatno je povezano s umjetnom eskalacijom napetosti, sa željom da se stvori atmosfera oko Ruske Federacije, uključujući i kao dodatnu pozadinu za pregovore koji su počeli u Ženevi i nastavljeni u Bruxellesu i koje ćemo, nadam se, moći nastaviti. Ali to će ovisiti o konkretnom pisanom odgovoru Sjedinjenih Država na naše prijedloge”, kazao je Sergej Lavrov na medijskoj konferenciji koja je još uvijek u tijeku.





Komentari

komentar

You may also like