Lavrov: Beograd bi mogao biti mjesto pregovora oko sukoba u Ukrajini, EU je za to nesposobna

Europska unija pokazala je svoju potpunu nesposobnost da služi kao jamac rješavanja sukoba, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za srpski medij Tanjug.

“Vjerujem da je Europska unija pokazala svoju potpunu nesposobnost da služi kao jamac rješavanja sukoba, baš kao što je to bio slučaj u veljači 2014., kada je EU zajamčila nagodbu u Ukrajini između [bivšeg] predsjednika [Viktora] Janukoviča , i oporbe. Sljedećeg jutra, kada je oporba raskinula taj sporazum, EU je šutjela i onda se počela pozivati ​​na neke demokratske procese”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dao je intervju za srpske medije u kojem je između ostaloga kazao da bi pregovori Rusije s Ukrajinom mogli biti održani i u Beogradu. Pored Istanbula, u kojem je već dogovoren sastanak, spremni su razmotriti druge lokacije za pregovore, uključujući Beograd, kazao je Lavrov. “Beograd sa svojim statusom, kao grad i točka gledišta, u potpunosti odgovara mjestu za bilo kakve pregovore na svim razinama” rekao je Lavrov za srpski medij.

Također, Lavrov je podsjetio na situaciju na Kosovu. “Uvijek smo bili za rješavanje kosovskog problema uz striktno poštovanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a broj 1244. kada je Generalna skupština UN-a dala EU mandat za posredovanje između Prištine i Beograda. Tada smo počeli smo osjećati neku nadu. Godine 2013. godine EU je uspjela uvjeriti Prištinu i Beograd da potpišu sporazum o stvaranju udruženja srpskih općina na Kosovu”, podsjetio je. Međutim, naglasio je Lavrov, takva zajednica do danas nije uspostavljena. “Kada se našim zapadnim kolegama obraćamo s podsjetnikom, oni sramežljivo šute ili govore da je sve na stolu, ali još treba strpljivo čekati provedbu ove odluke”, rekao je Lavrov. Ministar vanjskih poslova Rusije kazao je, govoreći o situaciju na Kosovu, da Priština dajući podršku Ukrajini želi samo iskoristiti situaciju da bi ostvarila priznanje svoje, kako je istakao, kvazinezavisnosti.

Lavrov je kazao da se primjećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocjenjuje da je cilj tih sankcija da se “Rusija obuzda na strateškom planu”. Ministar vanjskih poslova Rusije kazao je i da će odgovoriti na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezane za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima. Lavrov je u intervjuu kazao da su Srbi i Rusi bratski narodi koje povezuje i zajednička povijest, kao i pobjede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja. Kazao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebao biti dobro pripremljen. Smatra da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

Glasine o lošem zdravlju Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra obrane Sergeja Šojgua nazvao je glupostima koje šire ukrajinske službe: “To su gluposti koje šire specijalne službe Ukrajine, ali i neoliberali iz Rusije koji se nalaze u inozemstvu i kojima daju papire s uputama što trebaju govoriti toga dana”.

Komentari

komentar





You may also like