Lavrov: Budući pokušaji sabotaže Sjevernog toka 2 su osuđeni na propast

Zapadne zemlje svakako će pokušati ometat ​​projekt “Sjevernog toka 2”, ali svi takvi pokušaji su osuđeni na neuspjeh jer je projekt već skoro dovršen, rekao je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov se dotaknuo projekta plinovoda “Sjeverni tok 2” tijekom sastanka s profesorima i studentima Sveučilišta Immanuel Kant u Kalinjingradu. “Uvjeren sam da su svi pokušaji da se projekt potkopa ili izazove osuđeni su na neuspjeh. Iako će takvih pokušaja biti”, rekao je prilikom tog susreta.

Lavrov je naglasio kako su tvrtke koje na plinovodu rade ga “izgradile gotovo do posljednjeg kilometra”.

Ruski ministar vanjskih poslova je primijetio kako je Europska komisija, unatoč službenom mišljenju svojih odvjetnika, retroaktivno proširila regulatorni “Treći energetski paket” Europske unije na Sjeverni tok 2. Takva, retroaktivna odluka, još je jedan pokušaj ometanja ovakvog energetskog povezivanja Rusije i Europe. “Još jednom ponavljam, na našoj strani nisu samo odluke dviju zemalja, Rusije i Njemačke, podržane od strane mnogih članica Europske unije, već i pravna legitimnost”, zaključio je ministar.

Prisjetimo se da projekt “Sjeverni tok 2” predviđa izgradnju dva plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Rad na projektu obustavljen je u prosincu 2019. nakon što je tvrtka Swiss Allseas odustala od daljnjeg polaganja cijevi zbog tadašnjih američkih sankcija. U prosincu 2020. izgradnja plinovoda nastavljena je nakon jednogodišnje stanke. Krajem srpnja objavljeno je da je Sjeverni tok 2 završen 99%, a teglenica za polaganje cijevi Fortuna nastavila je raditi na posljednjoj dionici.

Komentari

komentar





You may also like