Lavrov: Bugarska u optužbama protiv Rusije želi nadmašiti Češku

Bugarska je vlada odlučila nadmašiti Čehe, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom jučerašnje konferencije za novinare.

Prije toga bugarsko je tužiteljstvo izvijestilo da je šest Rusa osumnjičeno za eksplozije u tvornicama i vojnim skladištima u Bugarskoj između 2011. i 2020. godine, od kojih su trojica već optuženi za napad na bugarskog poduzetnika Emiliana Gebreva, objavila je televizija Russia 24.

Komentirajući optužbe Sofije, ruski je ministar kazao kako „tijekom proteklih deset godina Bugarska ili nije znala ništa i tek odjednom, nakon što se Češka prisjetila događaja iz 2014. godine, odlučila je nadmašiti Čehe, gledajući mnogo dublje u povijesnu retrospektivu, ili su cijelo to vrijeme znali što se događa ali iz nekog razloga to nisu javno objavili“.

Lavrov je izrazio nadu da će Europa uočiti situaciju u Češkoj i Bugarskoj u svezi trgovine i skladištenja oružja i streljiva, u koju su uključeni i neki gospodarstvenici.

“Europska unija mora odgovoriti na naše pitanje, a to je do koje mjere Europska unija kontrolira ispunjavanje obveza svojih članica prema raznim dokumentima u području trgovine oružjem”, rekao je Lavrov.

Zanimljivo je da je češki predsjednik Miloš Zeman nedavno izjavio kako šest godina češka protuobavještajna služba, čak ni u zatvorenom dijelu izvještaja, nije spominjala ništa o nekim “ruskim agentima”. Zbog ove izjave Zemana, kojega inače smatraju proruskim političarem, sada se gotovo traži optužba za izdaju.





 

Kako god bilo, odnosi između Rusije i istočnih članica EU, kao i samoga Bruxellesa, ubrzano degradiraju: protjeruju se diplomatski predstavnici, jača neprijateljska retorika. Solidarnost s Pragom njegovim potezima protiv Moskve iskazuju sve članice “istočnog krila” EU.

Jučer smo izvijestili kako ruska vlada priprema popis zemalja koje će proglasiti neprijateljskim po Rusiju. Sergej Lavrov, komentirajući tu najavu, izrijekom je, kao jednu od europskih država koje „sabotiraju“ odnose između EU i Rusije, spomenuo Veliku Britaniju.





 

Komentari

komentar

You may also like