Lavrov: Današnja situacija slična je kubanskoj raketnoj krizi

Trenutna situacija oko Ukrajine slična je razdoblju kubanske raketne krize jer je riječ o izravnim prijetnjama sigurnosti Rusije na granicama zemlje, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu u filmu “Svijet na rubu: Lekcije kubanske raketne krize” koji je danas bjavljen na stranicama ministarstva vanjskih poslova.

Na pitanje koliko je slična kubanska kriza i sadašnja situacije oko Ukrajine, ministar je istaknuo da “postoje sličnosti”. “I 1962. i sada govorimo o stvaranju izravnih prijetnji sigurnosti Rusije na našim granicama. Danas je to čak bliže od Jupitera (balističke rakete srednjeg dometa) koje su se tada nalazile u Turskoj. Postoji vojna kampanja za slanje svih vrsta naoružanja u Ukrajinu”, tvrdi Lavrov. Rusija još ne vidi spremnost SAD-a i njihovih satelita da pokažu odgovornost i mudrost za rješavanje situacije oko Ukrajine, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Ruski ministar je istaknuo i razlike: “Razlika je u tome što su 1962. Hruščov i Kennedy smogli snage da pokažu odgovornost i mudrost, a sada od Washingtona i njegovih satelita još ne vidimo takvu spremnost. Ima dosta primjera. Za početak, šansa za pregovore koja se ukazala krajem ožujka na sastanku u Istanbulu upropaštena je, kako sada možemo ustvrditi, izravnim nalogom iz Washingtona”, naglasio je Lavrov. Rusija je uvijek spremna saslušati svoje zapadne kolege ako uzmu u obzir interese Moskve, rekao je Sergej Lavrov. “Uvijek smo spremni saslušati naše zapadne kolege ako još jednom zatraže organiziranje razgovora. Nadam se da će osim vraćanja kontakata preko diplomatskih odjela također moći ponuditi neke ozbiljne pristupe koji će doprinijeti deeskalacija napetosti”, rekao je.

“Spremnost Rusije i njezinog predsjednika da pregovara o Ukrajini, ostaje nepromijenjena. Uvijek ćemo biti spremni saslušati prijedloge koje naši zapadni partneri imaju za deeskalaciju napetosti, pa ako nam se priđe s nekim realnim prijedlozima koji se temelje na načelu ravnopravnosti i poštivanja međusobnih interesa, s ciljem pronalaženja kompromisa i balansiranja interesa svih zemalja, naravno da ćemo reagirati, kao što je to uvijek bilo u prošlosti”, rekao je Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like