Lavrov: EU i NATO okupljaju koaliciju za rat protiv Rusije

EU i NATO okupljaju koaliciju za rat s Moskvom, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirajući dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, prenosi AA.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Bakuu nakon sastanka sa svojim azerbajdžanskim kolegom Jejhunom Bajramovim, Lavrov je rekao da situacija podsjeća na stanje prije Drugog svjetskog rata kada je Hitler ujedinio većinu europskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza. “Kada je počinjao Drugi svjetski rat, Hitler je okupio većinu europskih zemalja pod svojim barjacima. Sada i EU i NATO okupljaju istu modernu koaliciju za rat s Ruskom Federacijom. Sve ćemo to vrlo pažljivo motriti”, rekao je.

Upitan o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO-a, EU nije vojna organizacija i stoga članstvo u toj strukturi ne predstavlja prijetnju Rusiji. No, Lavrov je također istaknuo kako Moskva prati korake EU i sumnja da će se “rusofobna politika” bloka tako skoro rasplinuti.  

Lavrov je potom najavio drugi bilateralni sastanak o razgraničenju između Armenije i Azerbajdžana koji bi se trebao održati u Moskvi. Obje strane su potvrdile spremnost za takve pregovore. Datum sastanka se još dogovara. Lavrov je ponovio spremnost Rusije da doprinese potpisivanju mirovnog sporazuma između Bakua i Erevana i podržao ideju suradnje u formatu 3+3 na Južnom Kavkazu, koji uključuje Armeniju, Azerbejdžan i Gruziju i njihova tri “susjeda”: Rusiju, Tursku i Iran. “Grupa iz Minska” pod OESS-om, kojom su supredsjedali Francuska, Rusija i SAD, osnovana je 24. ožujka 1992. kako bi pronašla mirno rješenje sukoba, ali do sada bezuspješno. Najveće borbe i najviše osporavani teritorij nalazi se u regiji Nagorno-Karabah.

Komentari

komentar





You may also like