Lavrov: Hibridni rat Zapada protiv Rusije otvara vrata za jačanje odnosa s Kinom

Hibrid rat kojeg je kolektivni Zapad pokrenuo protiv Rusije otvara nove mogućnosti za proširenje suradnje između Moskve i Pekinga, rekao je u danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u video obraćanju sudionicima 7. međunarodne konferencije pod nazivom “Rusija i Kina: Suradnja u Novoj eri”.

“Poznata je činjenica da je riječ ‘kriza’ u kineskom jeziku čini kombinacija dvaju znakova: ‘opasnost’ i ‘prilika’. Siguran sam da hibridni rat koji je kolektivni Zapad pokrenuo protiv Rusije otvara nove mogućnosti za proširenje rusko-kineske praktične suradnje, uključujući u ulaganja i financije”, naglasio je Lavrov, prenosi ruski TASS.

Lavrov je istaknuo da Rusija i Kina namjeravaju češće koristiti rubalj i juan u međusobnim nagodbama. “U vrijeme kada su SAD i EU pretvorile svoje valute u alat za ucjenu, namjeravamo razviti neovisnu financijsku infrastrukturu i značajno povećati korištenje rublja i juana u nagodbama između naših država. Transakcije u tim valutama već predstavljaju četvrtinu našeg trgovinskog prometa”, naglasio je ruski ministar.

Lavrov je istaknuo da u ovom teškom vremenu koje svijet danas prolazi, sveobuhvatan razvoj strateškog partnerstva s Narodnom Republikom Kinom ostaje među prioritetima ruske vanjske politike. “Predsjednik Vladimir Putin opisao je odnose Moskve i Pekinga kao ‘model učinkovitosti, odgovornosti i težnje za budućnost’. Unatoč pritiscima sankcijama i informacijskom ratu SAD-a i njihovih satelita, uspjeli smo održati cijeli niz bilateralne suradnje. Stvaraju se novi formati i područja zajedničkih napora. To je ono što je moguće učiniti”, rekao je on i dodao: “Obim i intenzitet takve suradnje će rasti”. Lavrov je uvjeren da će budućnost suradnje Moskve i Pekinga, u određenoj mjeri, oblikovati obrise pravednijeg i demokratskijeg policentričnog svjetskog poretka.

Lavrov je ponovio je da je 4. veljače Putin boravio u “povijesnom” posjetu Pekingu gdje je održao prve izravne razgovore sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom od izbijanja pandemije i gdje su usvojili važan diplomatski dokument: Zajedničku izjavu o Međunarodnim odnosima  u novoj eri i o globalnom održivom razvoju. “U njemu su sadržani zajednički stavovi o pitanjima međunarodne sigurnosti, demokratskog procesa, ljudskih prava i održivog razvoja. Želio bih naglasiti njegovu odredbu, koju je ranije uspješno formulirao moj cijenjeni kolega i prijatelj, ministar vanjskih poslova Wang Yi: nema ograničenja i nema zabranjenih tema u našoj suradnji”, dodao je Lavrov. Također, tvrdi da je Kina već dugo glavni vanjskotrgovinski partner Rusije. “Naša gospodarstva se uspješno nadopunjuju. Prošle godine bilateralni trgovinski promet porastao je za trećinu i dosegao je povijesni maksimum, premašivši 140 milijardi dolara. Rast se i danas opaža”, istaknuo je. “Energetsko partnerstvo dobilo je strateški karakter. Realiziraju se veliki projekti u industriji, poljoprivredi i prometu. Završena je izgradnja cestovnih i željezničkih mostova preko rijeke Amur. Promet će se uskoro pokrenuti”, naglasio je Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like