Lavrov i Maas o završetku plinovoda „Sjeverni tok 2“

Na današnjoj zajedničkoj medijskoj konferenciji ruskog i njemačkog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova i Heiko Maasa, ruski baltički plinovod „Sjeverni tok 2“ bio je jedna od važnijih tema s obzirom na brojne kontroverze koje se posljednjih mjeseci pa i godina vode oko tog rusko-njemačkog energetskog projekta, a poglavito nakon što su Sjedinjene Države u prosincu prošle godine uvele sankcije protiv svih tvrtki koje i dalje budu sudjelovale u njegovoj izgradnji – preciznije – u završetku izgradnje (zbog čega su radovi na tom plinovodu od siječnja ove godine i obustavljeni iako su bili pred samim dovršetkom, što se očekivalo do kraja siječnja). Ruski šef diplomacije tim je povodom danas izjavio kako su svi sudionici projekta „Sjeverni tok 2“ fokusirani na njegov završetak u blisko vrijeme:

„Sudionici-tvrtke „Sjevernog toka 2“, uključno ruske sudionike, njemačke sudionike i druge, usmjereni su na to da taj projekt mora biti završen, i, kako ja shvaćam, postoje osnove da to bude učinjeno u najbliže vrijeme.“

Prema današnjoj izjavi jednog od suinvestitora ovoga projekta, njemačke tvrtke Uniper, jačanje pritiska SAD-a na sudionike izgradnje „Sjevernog toka 2“ povećalo je rizik njegovog zamrzavanja, pa čak i obustave. Tvrtka je izjavila kako „motri stanje, jer projekt se aktivno podržava od država EU i još se nastavlja“.

Ruski ministar vanjskih poslova komentirao je nove metode SAD-a tj. nedavne prijetnje i ucjene prema europskim tvrtkama koje sudjeluju u tom projektu, kazavši slijedeće:

„Mi jako dobro vidimo kako Washington operira na međunarodnoj sceni, ne libeći se nikakvih metoda, što potvrđuje i stanje oko „Sjevernog toka 2“… SAD ovdje ne vide nikakve crvene crte, nikakvog kraja.“ Ali Njemačka, kako najveća ekonomija Europske unije i regionalni lider, čuva politiku samostalnosti i ne potčinjava se prijetnjama SAD-a. „SR Njemačka ima svoju poziciju i ona je provodi“, kazao je Lavrov.

Njegov njemački kolega Heiko Maas izjavio je slijedeće: „Europska energetska politika provodi se u Europi, a ne u Washingtonu. Eksteritorijalne sankcije mi čvrsto odbacujemo. Smatramo nepravilnim uvoditi sankcije protiv partnera.“





Komentari

komentar

You may also like