Lavrov komentirao sankcije Kongresa protiv ruskih plinovoda: „Ništa nas neće zaustaviti!“

Na završetku svoga službenog posjeta Washingtonu, gdje je jučer razgovarao sa svojim kolegom, američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom ali i predsjednikom Donaldom Trumpom, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je na konferenciji za medije prokomentirao stanje u svezi ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji se gradi dnom Baltičkog mora do njemačkoga kopna i u samoj je završnoj fazi izgradnje (od ukupno 1200 kilometara za izgraditi je ostalo još cca 100 kilometara, kroz danske vode Baltičkoga mora). Podsjećamo, u ponedjeljak je američki Kongres izglasao zakon o vojnom proračunu SAD-a za 2020.g. u koji je ugradio i odredbu o sankcijama protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“ (vidi poveznicu ispod teksta).

Ruski šef diplomacije je izjavio kako u Kongresu rade sve da zaustave „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“ ali da ništa neće dobiti.  „Kongres sada doslovno i snažno želi učiniti sve kako bi razrušio naše (ruske i američke) odnose. Posao, započet Obaminom administracijom, nastavlja se. Ali mi smo navikli na takve napade, mi znamo kako na njih reagirati. Uvjeravam vas, kako se niti „Sjeverni tok 2“, niti „Turski tok“ neće zaustaviti“, kazao je Lavrov. Za razliku od Trumpove administracije, kongresmeni čine sve da naškode američko-ruskim odnosima.

Što se tiče spomenutih sankcija od strane Kongresa, one se odnose na osobe i tvrtke vezane uz brodove koji se koriste za izgradnju plinovoda.  Šefovima tvrtki prijeti zabrana ulaska u SAD, zamrzavanje njihovih aktiva u SAD-u, kao i financijskih transakcija u toj zemlji. Glavna tvrtka čiji brodovi sudjeluju u spomenutim energetskim projektima je švicarska „Allseas“. Radi se o dvama brodovima-cjevopolagačima, od kojih je „Pioneering Spirit“ najveći takve vrste na svijetu, a drugi je brod „Solitaire“. Nakon što su položili cijevi na dno Crnog mora za plinovod „Turski tok“, oni su se početkom ljeta prebacili u Baltičko more, gdje dovršavaju poslove polaganja cijevi za plinovod „Sjeverni tok 2“.

Zakon o obrambenom proračunu SAD-a za iduću godinu još mora potpisati predsjednik Donald Trump.

Zoran Meter: Kongres izglasao sankcije protiv „Sjevernog toka 2“ i „Turskog toka“. Tama na horizontu! 

Komentari

komentar

loading...

You may also like