Lavrov krtizira EU: Rusija prima pomoć iz SAD-a dok EU traži neprijatelje

Rusija prima pomoć SAD-a u borbi protiv epidemije koronavirusa i ne odbacuje pomoć niti drugih inozemnih partnera, između ostalog i članica Europske unije, ali u EU se bave traženjem neprijatelja, izjavio je ruski šef diplomacije Sergey Lavrov na jučerašnjem zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Zajednice Nezavisnih Država (ZND), održanog posredstvom videokonferencije.

Lavrov je izjavio kako u EU puno govore o tome kao da netko izvana kritizira EU za nesposobnost u borbi protiv pandemije koronavirusa. „Oni su osnovali grupu za stratešku komunikaciju „Istok“, i ta grupa aktivno traži vanjske neprijatelje, traži one, koji žele podvrgnuti sumnji sposobnost EU reagirati na takve vrste izazova. I nazivaju, svakako, Rusiju, Kinu i niz drugih zemalja. Ne sjećam se niti jedne izjave službenih osoba Rusije o tome, da je EU na neki način neadekvatna u nošenju s pandemijom. Mi smo solidarni s EU, kao i sa svim drugim zemljama, i pružamo pomoć zemljama EU koje su za takvu pomoć zainteresirane“, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova.

Ovdje bismo dodali kako se ovakvi potezi službenog Bruxellesa intenziviraju nakon brojnih kritika od strane samih pojedinih članica EU za neadekvatnu reakciju Europske unije na koronakrizu, za ne pružanje tražene pomoći i izostanak solidarnosti unutar Unije. Pomalo je licemjerno da EU krivce za svoju vrlo lošu reakciju na vrhuncu pandemije, primjerice u Italiji, sada traži negdje vani, u drugim zemljama (vidi poveznicu ispod teksta).

Što se tiče Rusije, ta je zemlja prema broju oboljelih od koronavirusa potisnula Španjolsku s drugog mjesta u svijetu, i sada je samo iza SAD-a. U Rusiji su do jučer bile zaražene 232 243 osobe, međutim, smrtnost od toga virusa i dalje je relativno niska i iznosi 2 116 osoba, za usporedbu sa SAD-om gdje je do sada umrlo više od 80 tisuća ljudi. Ruski čelnik Vladimir Putin je prije dva dana donio odluku o ukidanju karantena i postupnoj normalizaciji života u zemlji, osim u Moskvi, gdje se nalazi i žarište infekcije COVID-19. Također, jučer je stigla vijest kako je na koronavirus pozitivan i Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov, a zanimljivo je, također, kako je i u SAD-u pozitivan na virus postao Trumpov vrlo bliski partner, američki potpredsjednik Mike Pence, inače koordinator Bijele kuće za problematiku pandemije koronavirusa u SAD-u.

Mario Stefanov: EU u borbi protiv „neprijateljske propagande“
 

 

Komentari

komentar

You may also like