Lavrov ‘lažima’ nazvao ukrajinske tvrdnje da su ruske snage raketirale vlastite gradove

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je tvrdnje ukrajinskih dužnosnika da su ruske snage raketirale vlastite gradove “lažima”, izvještava Anadolu Agency. Naprotiv, optužio je Kijev da koristi oružje protiv civila u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Donbas.

Na tiskovnoj konferenciji u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju, Lavrov je rekao da su optužbe da je Rusija ciljala svoje gradove kako bi spriječila isporuku zapadnog oružja Ukrajini “lažne”.

“Činjenice su dobro poznate. … Te činjenice svakodnevno iznosi naše Ministarstvo obrane”, rekao je.

Što god tvrdile ukrajinske vlasti, Zapad mora prihvatiti odgovornost za smrt civila u Donbasu, naglasio je ministar.

“Zapad bi trebao shvatiti svoju odgovornost za smrt civila, prvenstveno u Donbasu, (i) u drugim dijelovima Ukrajine gdje kijevski režim koristi to (zapadno) oružje protiv civila kao sredstvo zastrašivanja. Uglavnom, ovo je državni teror”, rekao je.

U nedjelju je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su ukrajinske oružane snage koristile rakete Točka-U s kazetnim streljivom i bespilotne letjelice Tu-143 Reys za napad na civilna područja ruskih gradova Belgorod i Kursk, koji su blizu rusko-ukrajinske granice.





Foto: Tupoljev Tu-143 Reys (Alan Wilson/Wikimedia Commons)

Sudjelovanje Rusije na samitu  G-20

Na pitanje o sudjelovanju Rusije na samitu G-20 u Indoneziji, Lavrov je rekao da ne zna ima li pokušaja da se Rusija spriječi, ali ako ih bude, indonezijsko vodstvo neće popustiti, ustvrdio je.

“Imamo poziv indonezijske strane na sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova, koji se otvara sutra na Baliju, i na tamošnji predstojeći samit G20 u studenom. Ako je i bilo takvih pokušaja, indonezijsko vodstvo nije na njih reagiralo”, ustvrdio je.





Ministar je dodao da ima u planu nekoliko bilateralnih susreta na marginama skupa G-20. Što se tiče objave povjerljivih razgovora između ruskog i francuskog predsjednika, ministar je rekao da ruski dužnosnici uvijek vode razgovore na takav način da se nikad ne srame, ali diplomatska etika ne podrazumijeva takva curenja informacija.

Ranije je francuska televizija emitirala dokumentarni film pod naslovom Predsjednik, Europa i rat (Un President, l’Europe et la Guerre) francuskog redatelja Guya Lagachea o naporima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da posreduje u ukrajinskom sukobu. Film uključuje snimke telefonskog razgovora Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

 

Komentari

komentar

You may also like