Lavrov: ‘Međunarodna prehrambena kriza počela je mnogo prije ruske specijalne operacije’

Međunarodna prehrambena kriza izbila je mnogo prije početka ruske specijalne operacije u Ukrajini zbog pandemije i grešaka u planiranju u zapadnim zemljama, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju Al Arabiya, prenosi TASS.

‘Kriza s hranom nije počela ove godine. Počela je prije mnogo godina. Zbog niza razloga, uključujući COVID-19 i pogrešne proračune zapadnih zemalja. Nekada su bili previše zauzeti kanaliziranjem sustava hrane i opskrbe sebi”, rekao je i dodao da je trenutna situacija samo pogoršala problem. “Dugoročno gledano, Rusiji nije preostalo ništa osim da brani sebe i svoje saveznike od ukrajinskog režima”, naglasio je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u travnju je izjavio da Rusija mora pomno pratiti svoj izvoz hrane u neprijateljske zemlje jer su sankcije Zapada potaknule globalnu prehrambenu krizu i spiralne cijene energije, piše Reuters.

Šef Kremlja upozorio je tada da bi više cijene energije u kombinaciji s nedostatkom gnojiva mogle potaknuti Zapad da tiska novac za kupnju zaliha, što bi dovelo do nestašice hrane među siromašnijim zemljama. “Oni će neizbježno pogoršati nestašicu hrane u najsiromašnijim regijama svijeta, potaknuti nove valove migracija i općenito povisiti cijene hrane”, rekao je Putin na sastanku o razvoju proizvodnje hrane.

Ruski ministar vanjski poslova pridružio se tako Putinu i zapadnim čelnicima u međusobnom prebacivanju krivnje za uzrokovanje prehrambene krize u svijetu. Malo je vjerojatno da će se čelnici složiti oko pravog uzroka, ali zato treba obratiti pozornonost na izvještaje UN-a koji su i prije početka rata u Ukrajini porat nesigurnosti hrane u preko 20 zemalja i regija diljem svijeta. ‘Žarišta gladi’ su područja gdje sukobi, eknomski šokovi, prirodne opasnosti, politička nestabilnost i ograničen humantarni pristup svakodnevno dovode milijune ljudi u opasnost.

 

Komentari

komentar





You may also like