Lavrov: Moskva i Peking rade na novoj geostrateškoj konturi svijeta

Stavovi Rusije i Kine podudaraju se u apsolutnoj većini svjetskih problema, uključujući održavanje globalne strateške stabilnosti, kontrolu naoružanja i borbu protiv terorizma. Uz to, Moskva i Peking postavljaju temelje za formiranje nove geostrateške konture svijeta. 

O tome je u utorak, 1. lipnja, izvijestio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Drago mi je primijetiti podudarnost ili značajnu sličnost pristupa Moskve i Pekinga apsolutnoj većini suvremenih problema, uključujući održavanje globalne strateške stabilnosti, kontrolu naoružanja i borbu protiv terorizma”, kazao je Lavrov u svojoj videoporuci sudionicima 6. međunarodne konferencije „Rusija i Kina: suradnja u novoj eri“.

Lavrov je podsjetio kako dvije strane uspješno i plodonosno komuniciraju na multilateralnim platformama kao što su UN, Šangajska organizacija (SCO), BRICS, RIC (Rusija, Indija, Kina), G20, APEC, EAS. Koordiniramo poteze prema sirijskom i afganistanskom rješenju, denuklearizaciji Korejskog poluotoka i iranskom nuklearnom programu.

“Rusija i Kina zalažu se za miran razvoj azijsko-pacifičke regije, stvaranje tamo pouzdanih mehanizama koji će osigurati jednaku i nedjeljivu sigurnost na temelju nesvrstanih pristupa”, kazao je ruski ministar.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da se na euroazijskom prostoru provodi niz inovativnih integracijskih projekata. Među njima – Euroazijska ekonomska unija, kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put”.
 “Rad na usklađivanju njihovih potencijala ima dobre izglede. Između ostalog, postavlja čvrste temelje za formiranje na našem zajedničkom kontinentu – od Lisabona do Jakarte – nove geostrateške konture mira, stabilnosti, gospodarskog prosperiteta utemeljenog na načelima međunarodnog prava i transparentnosti, otvorene svim zemljama bez iznimke, uključujući članove EAEU-a, SCO-a, ASEAN-a i dugoročno EU-a”, naglasio je šef ruske diplomacije.

Također je dodao da je inicijativa ruskog predsjednika Vladimira Putina za stvaranje Velikog euroazijskog partnerstva usmjerena na rješavanje “ove uistinu epohalne zadaće“. Ruska Federacija cijeni interakciju s kineskim prijateljima kako bi je provodili koordinirano i paralelno s projektom “Jedan pojas, jedan put”.

„Temeljni sporazum, čiju ćemo 20. obljetnicu proslaviti u srpnju ove godine, nepokolebljiv je temelj rusko-kineskih odnosa. Uvjereni smo da to ostaje živi, ​​radni dokument koji nam omogućuje da razvijemo i prilagodimo našu stratešku suradnju u skladu s promjenjivim stvarnostima nove ere“, zaključio je ruski ministar vanjskih poslova.

Ovdje bismo dodali slijedeće: iz navedene je vijesti vidljivo kako su ruski planovi s Kinom potpuno suprotni onim američkim, u kojima Washington u Pekingu dugoročno gleda najvećeg globalnog suparnika. S kojim će, naravno, on nastaviti gospodarsku suradnju (ona je prijeko potrebna i SAD-u i Kini), ali će Pekingu i u političkom i vojnom smislu nastojati “podmetati noge” gdje je god to moguće.

Iz ove je vijesti također vidljivo kako o nikakvom bitnom pomaku u američko-ruskim odnosima niti u načelu ne može biti govora na predstojećem summitu Biden-Putin u Ženevi. Ono što će se tamo nastojati postići je predvidljivost u ponašanju jedne i druge strane i postizanje tzv. strateške sigurnosti. To će se najprije rješavati normalizacijom diplomatskih odnosa tj. međusobnog vraćanja veleposlanika u Moskvu odnosno Washington i ukidanja sankcija u odnosu na rad diplomatskih misija, što je preduvjet za bilo kakav zajednički rad u budućem rješavanju nagomilanih problema. O nekakvom novom međusobnom povjerenju, a kamoli prijateljstvu ne može i neće biti riječi.

Komentari

komentar
You may also like