Lavrov na sastanku UN-a: Zapad namjerno ometa pokušaje diplomatskog rješenja pitanja Ukrajine

Kijev i zapadne zemlje ometaju napore da se situacija u Ukrajini riješi političkim i diplomatskim sredstvima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa švicarskim predsjednikom Ignaziom Cassisom na marginama Opće skupštine UN-a.

“Tijekom razgovora o situaciji u Ukrajini u kontekstu ruske specijalne vojne operacije, Sergej Lavrov je iznio principijelne pristupe ruske strane. Naglašena je opasna priroda politike kijevskog režima i zapadnih zemalja da eskaliraju i produže krizu. Također, Zapad  narušava napore da se to riješi politički i diplomatski”, rekao je Lavrov, prenosi ruski TASS.

Na sastanku je ruska strana također izjavila da je Švicarska odstupila od načela neutralnosti, pridružila se antiruskim sankcijama EU-a i zauzela neprijateljski stav prema Rusiji. “Moskva je apelirala na Bern da se vrati politici neutralne države, koju je prije ponosno isticala u međunarodnim odnosima”, istaknulo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Lavrov i Cassis također su razgovarali o nizu praktičnih pitanja bilateralnog i globalnog dnevnog reda s obzirom na izbor Švicarske za rotirajuću članicu Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2023.-2024.

Komentari

komentar

You may also like