Lavrov na summitu ASEAN: Zapad želi militarizirati jugoistočnu Aziju

NATO je prestao tvrditi da je njegova svrha obrambena i sada se nada da će igrati vodeću ulogu u azijsko-pacifičkoj regiji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima jutros nakon svog sudjelovanja na Istočnoazijskom summitu, ASEAN-u.

“NATO više ni ne tvrdi da je to isključivo obrambeni savez. Bio je obrambeni savez kada su postojali Sovjetski Savez i Varšavski pakt. Oni su pomaknuli svoju liniju obrane od tada, kada više nema Varšavskog pakta ili Sovjetskog Saveza. Nejasno je od koga su se branili i više su puta ovu crtu obrane približavali našim granicama, a sada su ljetos na summitu u Madridu objavili da imaju globalnu odgovornost i da je sigurnost euroatlantskih i Indo-pacifička regija neodvojiva”, rekao je prvi čovjek ruske diplomacije,a prenosi ga ruski TASS.

“To jest, oni zapravo sada tvrde da će ovdje, u azijsko-pacifičkoj regiji, igrati vodeću ulogu i već prebacuju takozvanu liniju obrane na Južno kinesko more”, dodao je Lavrov. Ruski ministar vanjskih poslova skrenuo je pozornost na tendenciju militarizacije regije uz pomoć američkih saveznika, Australije, Novog Zelanda i Japana, sa sve većom prisutnošću NATO-a.

Prema njegovim riječima, ruska je strana iskreno iznijela svoje procjene i zabrinutosti na istočnoazijskom summitu, a pristupe slične ruskim iznio je i Peking. “Međutim, nažalost, ovo teško da će natjerati SAD i njegove saveznike da uzmu u obzir interese većine zemalja koje su ovdje”, nastavio je Lavrov, “Ali nastavit ćemo prenositi svoje stajalište. Naše stajalište nailazi na razumijevanje unutar ASEAN zajednice, iako ni u ASEAN-u nema konsenzusa o tome kako dalje. Dakle, ako je cilj posijati sumnju i podjelu unutar ASEAN-a i pokušati potkopati njihovu monolitnu poziciju, onda su Amerikanci postigli svoj cilj.”

Ruski prvi diplomat istaknuo je stav većine zemalja ASEAN-a, koje su, prema njegovim riječima, usredotočene na obranu vlastitih interesa, a ne na podređivanje akcija ASEAN-a interesima izvanregionalnih igrača. “Naši partneri cijene poziciju Rusije, poziciju Kine, koji se zalažu za očuvanje središnje uloge ASEAN-a”, rezimirao je Lavrov.

Biden je, na istom summitu, čelnicima jugoistočne Azije rekao da je Washington predan izgradnji “Indo-Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i prosperitetan, otporan i siguran” dok je najavljivao Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i regije, prenosi Reuters. Ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu članice ASEAN-a, 10-člane skupine zemalja jugoistočne Azije koju čine: Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.





Komentari

komentar

You may also like