Lavrov: Naše djelovanje u Ukrajini pridonosi oslobađanju svijeta od neokolonijalong ugnjetavanja Zapada

Ruska “specijalna vojna operacija”u Ukrajini pridonosi oslobađanju svijeta od zapadnog neokolonijalnog ugnjetavanja, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za novinsku agenciju Xinhua.

“Očito je da su ciljevi Zapada pokušaji ometanja prirodnog tijeka povijesti te rješavanja svojih problema na račun drugih. Takva politika je osuđena na propast”, rekao je ministar. “Današnji svijet ima nekoliko centara odlučivanja, multipolaran je. Vidimo kako se dinamično razvijaju azijske, afričke i latinoameričke zemlje. Svatko ima stvarnu slobodu izbora, uključujući načine razvoja i sudjelovanja u integracijskim projektima. Naša specijalna vojna operacija u Ukrajini također pridonosi procesu oslobađanja svijeta od zapadnog neokolonijalnog ugnjetavanja, koje je gusto pomiješano s rasizmom i idejom iznimnosti koja je zapravo kompleks.” Kako je primijetio Lavrov, danas ne govorimo o novom hladnom ratu, već o “upornoj želji Washingtona i njegovih satelita, koji za sebi misle da su ‘gospodari ljudske sudbine’, da nametnu američko-centrični model svjetskog poretka. Došlo je do točke u kojoj manjina pokušava zamijeniti arhitekturu odlučivanja ustanovljenu u UN-u i zamijeniti međunarodno pravo nastalo kao rezultat Drugog svjetskog rata nekim svojim vlastitim poretkom. Washington i njegovi saveznici sami pišu ta pravila, a zatim ih nameću međunarodnoj zajednici kao obvezne”, nastavio je ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je naglasio da SAD desetljećima drži destruktivni kurs politike. Ministar je kao slučaj koji to ilustrira naveo “agresiju” NATO-a na Jugoslaviju, napade na Irak, Libiju, “pokušaj uništenja” Sirije, kao i “obojene revolucije” u nizu zemalja, uključujući i u Ukrajini. “Sve je to koštalo stotine tisuća života i dovelo do kaosa u raznim dijelovima svijeta”, dodao je. Ruski ministar vanjskih poslova je istaknuo da zapadnjaci “najbrutalnijim metodama” pokušavaju suzbiti zemlje koje nastoje voditi samostalnu vanjsku i unutarnju politiku i da to ne rade samo Rusiji. “Možemo vidjeti kako se blokovsko razmišljanje nameće u azijsko-pacifičkoj regiji. Pogledajte takozvanu indo-pacifičku strategiju koju promoviraju SAD, a koja ima jasnu antikinesku orijentaciju”, istaknuo je Lavrov. “U duhu arhaične Monroeove doktrine, SAD nastoji diktirati kako i po kojim standardima živjeti u Latinskoj Americi. To objašnjava dugogodišnji ilegalni trgovinski embargo protiv Kube, sankcije protiv Venezuele i pokušaje narušavanja stabilnosti u Nikaragvi. Kontinuirani pritisak na Bjelorusiju je također u tom pravcu djelovanja. Ovaj bi se popis mogao nastaviti”, tvrdi iskusni diplomat. Prema riječima ruskog ministra, što se prije Zapad pomiri s novim geopolitičkim realnostima, to će “biti bolje za njih i za cijelu međunarodnu zajednicu”. “Kao što je kineski predsjednik Xi Jinping naglasio na forumu Boao, ‘Moramo se držati načela nedjeljive sigurnosti, izgraditi uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnosnu arhitekturu i suprotstaviti se potrazi za vlastitom sigurnošću po cijenu ‘sigurnost’ drugih”, zaključio je Lavrov.

Kada je riječ o pregovorima s Ukrajinom, Lavrov je rekao iduće: “Svjedoci smo dvostrukih standarda i licemjerja zapadnog establišmenta u ovom trenutku. Javno izražavajući potporu režimu u Kijevu, zemlje NATO-a čine sve da spriječe završetak operacije postizanjem političkih dogovora”, rekao je ruski ministar. Rusija se zalaže za daljnje pregovore s Ukrajinom, ali to je opstruirano zapadnjačkim huškanjem, rekao je Lavrov. “Zalažemo se za daljnje razgovore, iako oni ne idu lako. Postavljate pravo pitanje što ih opstruira. To je, na primjer, ratoborna retorika i huškanje zapadnih sponzora”, rekao je Lavrov. Prema riječima ministra vanjskih poslova, zapadne države potiču Kijev na “borbu do posljednjeg Ukrajinca”, isporukom oružja i opstrukcijom pregovora. “Uvjeren sam da se sporazumi mogu postići samo kada Kijev počne djelovati u interesu ukrajinskog naroda, a ne ‘udaljenih savjetnika'”, dodao je.

Komentari

komentar
You may also like