Lavrov: Nazivati NATO “obrambenim” savezom je smiješno

Tvrdnje da je NATO isključivo obrambeni savez ovih dana zvuče smiješno i sramotno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak na sastanku sa studentima i nastavnicima na Bjeloruskom državnom sveučilištu.

“Nedavno je predstavnik Bijele kuće još jednom ponovio da se Rusija ne treba bojati NATO-a i da ga se uopće nitko ne treba bojati, jer je NATO obrambeni savez. Ali već je smiješno slušati odrasle kako govore tako očite gluposti. Rekao bih, to je jednostavno sramotno”, rekao je Lavrov, prenosi ga TASS. Podsjetio je da kada su postojala dva saveza – Varšavski ugovor i NATO – bilo je jasno “od koga se NATO brani. Slično tako su se zemlje Varšavskog ugovora branile od NATO-a. “Postojala je jasna granica između ta dva vojno-politička bloka. Organizacije Varšavskog ugovora i Sovjetskog Saveza više nema. NATO se pomaknuo prema istoku pet puta. Tvrde da su cijelo vrijeme ostali obrambeni savez. Od koga su se tada branili? Kad netko gura naprijed, uspostavlja kontrolu nad teritorijima i tamo rasporedi oružane snage i vojnu infrastrukturu, to nije baš ono što se naziva obranom. Upravo suprotno”, naglasio je.

Lavrov je također istaknuo da Zapad “nikada nije dokazao svoju sposobnost da održi riječ”. Podsjetio je na jamstva koja je NATO dao sovjetskom, a kasnije i ruskom vodstvu da se savez neće širiti prema istoku. “Ta obećanja su se pokazala lažima”, naglasio je Lavrov. Podsjetio je i da je “pod cijenu dobro poznatih kompromisa krajem 1990-ih sklopljen Osnivački akt Rusija-NATO, u kojem je Moskva učinila još jedan korak prema daljnjim ustupcima. “Tamo nije niti jednom riječju rečeno da se NATO neće širiti na istok. Jednostavno je rečeno da na teritoriju novopridošlih članica NATO-a (što je zapravo bilo ravno priznanju da se širenje podrazumijeva), ne bi bilo trajnog raspoređivanja značajnih borbenih snaga”, nastavio je Lavrov. “Posljednjih godina NATO je također odustao od ove obveze, dok posljednje odluke iz ovog madridskog summita najavljuju kolosalno povećanje oružanih snaga, oružja i vojne infrastrukture na takozvanom istočnom krilu NATO-a”, rekao je.

Lavrov je također primijetio da je Sjevernoatlantski savez potpuno zanemario još jednu svoju temeljnu obvezu: osigurati jednakost prava na sigurnost. “Ova formula je prvi put odobrena na summitu OESS-a u Istanbulu 1999. godine. Zatim je ponovljena 2010. godine, a ne tako davno i na summitu OESS-a u Kazahstanu. Ona glasi: svaka zemlja ima pravo izabrati način da zaštititi sebe i osigurati se, ali u isto vrijeme niti jedna država nema pravo jačati svoju sigurnost narušavajući sigurnost bilo koje druge države na našem zajedničkom prostoru. Drugi element ove formule je propisivao da nijedna država, nijedna organizacija i niti jedan savez nemaju pravo na dominantnu ulogu u Europi. NATO radi upravo to”, rekao je Lavrov. “Prvo, zanemaruju sigurnosne interese naše zemlje, a kao drugo, izjavljuju da je NATO vrhunac političke kreativnosti i najbolji svjetski savez tijekom stoljeća, koji funkcionira na dobrobit svih zemalja i naroda”, sažeo je.

Komentari

komentar





You may also like