Lavrov naznačio vrijeme pregovora Rusije i SAD-a

Pregovori sa Sjedinjenim Državama o sigurnosnim jamstvima održat će se u siječnju, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Sa Sjedinjenim Državama ćemo provesti glavni krug pregovora koji će se održati odmah nakon završetka novogodišnjih praznika”, kazao je u intervjuu za tamošnji medij Soloviev Live.

Također je naglasio kako se bit ruske ideje ne smije izgubiti u dugim pregovorima.

“Glavno je, kako je kazao predsjednik (Putin), da nema brbljanja, da se naši prijedlozi ne „žvaču“ u beskrajnim raspravama, po čemu je Zapad poznat”, kazao je Lavrov, čije riječi prenose RIA Novosti.

Istodobno je NATO nazvao geopolitičkim projektom za razvoj “zemlja bez vlasnika” ostalih nakon raspada Varšavskog ugovora i SSSR-a. Kazao je kako „činjenica da se … nalaze na pragu naše kuće, nas, naravno, ne može ostaviti ravnodušnima”.

Na istu temu danas se osvrnuo i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, rekavši kako Moskva sada čeka američki odgovor na ruske prijedloge. Prema njegovim riječima, Kremlj smatra važnim pratiti pregovore i između Rusije i NATO saveza o sigurnosnim jamstvima.

“Naravno, ima smisla, osim kolosijeka bilateralnih rusko-američkih pregovora o tome, koristiti i smjer pregovora između Rusije i NATO-a”, kazao je Peskov u programu televizije Rusija 24 .

“Rusija je postavila pitanje, predsjednik Putin i predsjednik Biden su se oko toga složili tijekom svoje posljednje video komunikacije“, dodao je Peskov. “A predsjednik Putin je rekao da će Rusija formulirati svoj stav točno u roku od sedam dana. Rusija je formulirala svoj stav. Sada pričekajmo da se formulira točan stav kao odgovor”, kazao je Putinov glasnogovornik.

Komentari

komentar

You may also like