Lavrov: Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak kako ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata.

“Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi”, rekao je Lavrov novinarima na pitanje hoće li biti nuklearnog rata.

Lavrov je to govorio nakon razgovora u Turskoj s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Za glasine o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države rekao je da se radi o starim lažnim vijestima.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi odbio sastanak s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o “određenim” pitanjima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak kako u razgovorima s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nije postignut napredak po pitanju prekida vatre radi evakuacije civila.





Govoreći nakon razgovora s ruskim ministrom u turskoj Antaliji, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju, a da Lavrov nije predan rješenju za humanitarni koridor u tom gradu.

Ukrajinski ministar u srijedu je pozvao Rusiju da dozvoli evakuaciju civila iz tog grada. Kuleba je naglasio da je Ukrajina spremna za diplomaciju, no da je spremna obraniti se.

Komentari

komentar





You may also like