Lavrov: Ovo više nije hibridni, već pravi rat između Zapada i Rusije

Ono što se sada događa u Ukrajini više nije hibridni, već pravi rat između Zapada i Rusije, kazao je u ponedjeljak, 23. siječnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na medijskoj konferenciji nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Južne Afrike Naledijem Pandorom, a njegove riječi citira ruska agencija TASS:

“Kada govorimo o onome što se događa u Ukrajini, govorimo o tome da ovo više nije hibridni rat, već pravi, koji Zapad već dugo priprema protiv Rusije, pokušavajući uništiti sve rusko: od jezika do kulture, koja je u Ukrajini stoljećima, i zabrane ljudima da govore svojim jezikom.“

Ovdje bismo dodali: iako riječi o hibridnom ratu protiv Rusije i stanju u Ukrajini ovakve prirode, o kojoj govori Lavrov, nisu prvi put javno izrečene od strane ruskih državnih dužnosnika, po prvi put je netko iz tog kruga hibridni rat otvoreno nazvao „pravim ratom“ između Zapada i Rusije – što je potpuno drukčije i krajnje ozbiljno.

Zanimljivo je i da ova vijest, tj susret Lavrova i njegovog kolege iz JAR, koincidira s onom američke agencije Bloomberg, u kojoj se navode oštre kritike zapada prema Južnoafričkoj Republici zbog planiranih vojnopomorskih vježbi te zemlje s Rusijom i Kinom koje se trebaju održati 17. veljače uz istočne obale Južne Afrike. Na njima bi, između ostalih, trebala sudjelovati i ruska fregata Admiral Gorškov za misije dugog dometa – naoružana hiperzvučnim projektilima Cirkon. Ona je nedavno krenula iz sastava ruske Sjeverne flote u Murmansku, preko Sjevernog mora i kanala La Manche, te kroz Gibraltar ušla u Sredozemno more gdje će u ruskoj pomorskoj bazi Tartus, u Siriji, obnoviti zalihe i potom krenuti prema jugoistočnoj Africi.

Naime zapad kritizira JAR što nije osudila rusku agresiju u Ukrajini ali i činjenicu da je Rusija jedan od glavnih trgovinskih partnera te najrazvijenije afričke države.

Južnoafrička Republika prethodno se suzdržala pri glasovanju o nizu rezolucija UN-a kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Ključni vladini dužnosnici zemlje poznati su po komentarima koji su izazvali kritike njezinog pristupa sukobu, dok su zapadne države koje se protive akcijama Moskve među glavnim trgovinskim partnerima Pretorije, navodi američka agencija.





Međutim JAR je članica grupe država BRICS (uz Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu) pa tako nešto ne bi trebalo previše čuditi. Osim toga ministarstvo obrane Južnoafričke Republike kao odgovor na navedene kritike danas je izvijestilo kako je slične vojne vježbe ta država izvršila  sa SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom bez izazivanja „veselih“ reakcija iz tih zemalja.

“Južna Afrika, kao i svaka neovisna i suverena država, ima pravo voditi svoje vanjske odnose u skladu sa svojim diplomatskim odnosima i nacionalnim interesima”, priopćeno je u ponedjeljak iz istog ministarstva.

Zanimljivo je da u utorak u JAR treba stići i američka ministrica financija Janet Yellen.





Popularnost Rusije u JAR je velika još od doba raspada SSSR-a s obzirom kako je upravo SSSR snažno podupirao njezino zbacivanje apartheida.

Rusija i Kina najavile zajedničke pomorske vježbe s Južnom Afrikom

Komentari

komentar

You may also like