Lavrov: počela je 2. faza ukrajinske ‘specijalne vojne operacije’

Rusija je počela drugu fazu svoje “specijalne vojne operacije” u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za medij India Today, a prenosi turska agencija Anadolu.

Lavrov je ponovno potvrdio kako je “jedini cilj ove operacije demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, budući da su to dva blisko povezana problema”.

“Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj… potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske republike. Ova operacija će se nastaviti, počinje sljedeća faza te operacije i čini mi se da će sada biti važan trenutak”, rekao je.

Lavrov je ponovio da su akcije Kijeva i njegovih zapadnih podupiratelja prisilile Rusiju da pokrene operaciju u Ukrajini, uključujući njihov neuspjeh u provedbi sporazuma iz Minska ili ispunjenju zahtjeva Moskve za sigurnosnim jamstvima, prenosi Anadolu.

Rekao je da su trenutni događaji “ukorijenjeni u želji SAD-a i onoga što nazivamo kolektivnim Zapadom da vladaju i dominiraju svijetom”.

“Htjeli su svijetu pokazati da neće biti multipolarnosti, već samo unipolarnosti”, rekao je Lavrov, dodajući da su SAD i njihovi saveznici nekažnjeno i bez straha od posljedica napali zemlje poput Iraka, Sirije, Libije, Jugoslavije, objavljuje riječi ruskog ministra turska agencija.





Rekao je da je Moskva upozorila da Zapad “ubacuje oružje u Ukrajinu” i pokušava od nje napraviti “odskočnu dasku NATO-a”, istovremeno gurajući širenje vojnog saveza do ruskih granica. Zapad je, u svom osjećaju superiornosti, ignorirao te zabrinutosti i izravno je pridonio sadašnjoj situaciji, dodao je.

Također je optužio zapadne sile za potporu ekstremističkih organizacija poput bojne Azov, ističući da je skupina bila zabranjena u SAD-u nekoliko godina prije nego što su ograničenja ukinuta.

Što se tiče ruskih akcija u Ukrajini, ruski šef diplomacije je naglasio da su ruske snage gađale samo vojnu infrastrukturu, isključujući i mogućnost da Rusija koristi nuklearno oružje.





Kazao je kako Rusija ne želi “promijeniti režim u Ukrajini” i želi da Ukrajinci sami odlučuju o svojoj budućnosti.

O ulozi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Lavrov je rekao da ga je Zapad upravo iskoristio protiv Rusije i da ga je teško shvatiti ozbiljno jer on stalno mijenja svoje stavove.

“On govori puno stvari. Ovisi o tome što pije ili puši – puno govori”, dodao je Lavrov.

Indijsko-kineski spor

Upitan o teritorijalnim sporovima između Indije i Kine, Lavrov je kazao da Rusija pozdravlja nastavak dijaloga između dviju zemalja čiji su odnosi zategnuti od svibnja 2020., kada su prvi put izbili sukobi u njihovoj sjevernoj himalajskoj pograničnoj regiji.

Nekoliko krugova pregovora dovelo je do zaustavljanja sukoba duž onoga što je poznato kao linija stvarne kontrole, de facto granice između Kine i Indije u Ladakhu. Međutim, povijesna neriješena pitanja nisu u potpunosti izglađena, što je dovelo do povećanog vojnog rasporeda obiju strana, navodi Anadolu.

Nade u daljnji detant su porasle otkako je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prošlog mjeseca nenajavljeno posjetio New Delhi, prvi visoki kineski dužnosnik nakon graničnih sukoba.

“Pozdravljamo činjenicu da su nastavljeni razgovori između oružanih snaga Indije i Kine, da su u tijeku pregovori na političkoj razini, uključujući i između ministara vanjskih poslova. Nadamo se da će se ova situacija riješiti”, rekao je Lavrov.

Govoreći o učinku zapadnih sankcija, Lavrov je kazao kako one neće utjecati na suradnju između Rusije i Indije.

Izjavio je kako dvije zemlje podupiru ideju korištenja vlastitih valuta za trgovinu već duže vrijeme, i da imaju neovisne sustave plaćanja.

Rusija je više nego sposobna zadovoljiti potrebe Indije za obranu, kazao je i dodao da Moskva i New Delhi imaju dugu povijest obrambene suradnje te su radili na njenom podizanju na razinu bez presedana, navodeći kao primjer sporazum o sustavu PZO S-400.

Također je osudio pokušaje Zapada da prisili Indiju, Kinu, Tursku i neke druge zemlje da poduzmu mjere, uključujući sankcije, protiv Rusije.

“Kada Indiji, Kini, Turskoj, Egiptu – zemljama s tisućama godina povijesti, civilizacije i kulture govore što moraju raditi, vjerujem da nešto nije u redu ne samo s njihovim manirama… već nešto nije u redu s njihovim mentalitetom”, rekao je Lavrov, čije je riječi iz intervjua za medij India Today objavila turska agencija Anadolu.

 

Komentari

komentar

You may also like