Lavrov: Poroshenko sprema provokaciju na granici s Rusijom. Odgovorit ćemo snažno!

Ukarajinski predsjednik Petro Poroshenko priprema provokaciju na granici s Rusijom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.

Prema dobivenim saznanjima radi se o oružanoj provokaciji krajem prosinca, kazao je ruski šef diplomacije i dodao slijedeće: „On (Poroshenko) će dobiti odgovor. Neće biti mali, u to vas uvjeravam.“ Rusija neće dozvoliti da Poroshenko krši prava koja su stanovnici Krima zaštitili u skladu s međunarodnim pravom, kazao je Lavrov i dodao kako ukrajinski čelnik provokacije usuglašava sa svojim „zapadnim kuratorima i skrbnicima“. Oni ga savjetuju da održava vojne aktivnosti maloga intenziteta, kako bi postojano ulijevao „u propagandno polje da Rusi napadaju na Ukrajinu“, ali da pritom vojni potezi ne prelaze u takvu fazu iza koje bi uslijedili snažni protuodgovori, naglasio je Lavrov. Pri tom se, kazao je dalje, „misija OESS-a nalazi pod vrlo ozbiljnim pritiskom, prije svega Ukrajinaca i zapadnjaka… Ta misija čini korake u pravilnom smijeru, istina, pod vrlo ozbiljnim pritisom i ne odmah. …“ Podsjetio je, s kolikim se trudom prije godinu dana pojavilo prvo izvješće te misije koje je utvrdilo kako se velika većina razaranja u civilnom sektoru i žrtvama među civilima nalazi istočno od crte razdvajanja u Donbassu, „tj. tamo gdje žive i štite se pobunjenici“. Lavrov je dodao kako je to izvješće Ukrajina  „snažno željela zaustaviti i ne dopustiti njegovu pojavu u javnosti“, ali da joj to nije uspjelo i da je „OESS postupio, u konačnici, onako kako je bio i obvezan postupiti“.

Na upit novinara radia „Komsomolskaya pravda“ zašto Rusija ne prizna „narodne republike Doneck i Lugansk“, Lavrov je odgovorio kako bi u tom slučaju Rusija izgubila svu ostalu Ukrajinu i „ostavila je nacistima“. „Mi ne ratujemo s ukrajinskim režimom. S ukrajinskim režimom… ratuju ukrajinski građani koji žive u Donbassu“, kazao je ruski šef diplomacije.

Na pitanje, zašto Moskva ne prekine odnose s Kijevom, Lavrov je odgovorio kako „mi imamo odnose s ukrajinskom državom, a ukrajinska država je za nas kudikamo važnija od režima koji se našao na vlasti zahvaljujući izdaji od strane Zapada svih normi međunarodnog prava i međunarodnog ponašanja“.

Ruski šef diplomacije je kazao kako je uvjeren da „većina ukrajinskog naroda želi mir svojoj zemlji, da se želi izbaviti od tog sramotnog režima i vratiti normalnim odnosima s Rusijom“.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like