Lavrov posjetio Iran i raspravljao o nuklearnom sporazumu, razmjeni energije i Siriji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je jučer u dvodnevni posjeti Iranu jer su pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila i dalje u zastoju, piše RFE/RL.

Lavrov se sastao s konzervativnim iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Iranska državna TV prikazala je sastanak Lavrova s ​​Raisijem, ali nije ponudila detalje o sastanku. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da će se Lavrov danas sastati i s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom. Lavrov i iranski dužnosnici razgovarat će o nuklearnom sporazumu koji su 2015. s Iranom postigli Rusija, Njemačka, Francuska, Britanija, Kina i Sjedinjene Države. Osim nuklearnog sporazuma, teme će biti jačanje bilateralne i energetske suradnje, objavili su iranski državni mediji.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ranije ovog tjedna da je Lavrovljev posjet usmjeren na “proširivanje suradnje s euroazijskom regijom i Kavkazom”. Moskva je prošlog mjeseca priopćila da su Rusija i Iran razgovarali o razmjeni zaliha nafte i plina, kao i o uspostavljanju logističkog čvorišta. Gospodarstva dviju zemalja su trenutno pod utjecajem zapadnih sankcija. Oštre sankcije Iranu ponovno su uvedene nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ranije je rekla da će ruski i iranski diplomati razmijeniti mišljenja o nizu hitnih međunarodnih pitanja: oživljavanju nuklearnog sporazuma, Ukrajini, Siriji, Afganistanu i Jemenu. Neizravni pregovori između iranskih i američkih pregovarača o ponovnom uspostavljanju nuklearnog sporazuma na pauzi su još od ožujka. Glavna točka zastoja je zahtjev Teherana da Washington ukloni njihov Zbor garde islamske revolucije s popisa terorističkih organizacija.

Komentari

komentar
You may also like