Lavrov: Rusija je zainteresirana za čvrst i dosljedan razvoj odnosa s Kinom

Rusija je zainteresirana za izgradnju odnosa s Kinom na stabilan i dosljedan način, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku s kineskim kolegom Wang Yijem.

“Zainteresirani smo da se naši odnosi s Kinom razvijaju postojano i dosljedno, naši čelnici – predsjednik Putin i predsjednik Xi Jinping su se složili oko toga. Danas ćemo razmotriti konkretne korake kako bismo osigurali da se svi ti sporazumi dosljedno provode”, naveo je visoki diplomat. “Veoma mi je drago razgovarati s vama, dragi prijatelju, posebno u još jednoj prekrasnoj provinciji. Već sam posjetio mnoge kineske provincije i sve su zaista prekrasne”, dodao je Lavrov. Lavrov je stigao u kineski grad Tunxi, gdje će 31. ožujka sudjelovati na trećoj ministarskoj konferenciji susjednih zemalja Afganistana. Ministar će danas održati niz razgovora sa svojim inozemnim kolegama, prenosi ruski TASS. Lavrov će sudjelovati na dva sastanaka o Afganistanu, zajedno s predstavnicima iz Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi predstavit će afganistanskog ministra vanjskih poslova talibanske vlade Amira Khana Muttaqija. Katar i Indonezija prisustvovat će sastanku kao gosti.

“Kina, SAD, Rusija i Pakistan su zemlje koje imaju veliki utjecaj na afganistansko pitanje”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. Kina nije priznala talibansku vladu, ali se suzdržala od kritika koje su imali SAD i druge zemlje. Držala je ambasadu u Kabulu otvorenom tijekom sukoba te također nije komentirala mnoga kršenja ljudskih prava od strane talibana.

Mnoge zemlje, uključujući Iran, Rusiju i Tursku, pokušavaju osigurati svoje investicije u Afganistanu, gdje se vrijednost mineralnih bogatstava procjenjuje u milijardama dolara. Kina se želi tijekom skupa pozicionirati kao vođa u humanitarnoj pomoći i ekonomskom razvoju Afganistana te će otvoreno pozvati SAD da odmrzne račune i sredstva afganistanske vlade, kaže Alexandar Cooley, stručnjak za centralnu Aziju. “Kina pozicionira sebe kao vodeću vanjsku silu u regiji. Radeći to, postavit će se u poziciju da kritizira američku regionalnu politiku te sebe predstaviti kao alternativnog vođu humanitarne koalicije koju će činiti susjedi Afganistana”, rekao je on za AP.

Nije poznato hoće li se Lavrov i Wang Yi sastati da razgovaraju o drugim temama, kao što je ruska invazija na Ukrajinu. Kina odbija osuditi invaziju i kasnila je za mnogim zemljama u osiguravanju humanitarne pomoći Ukrajini.





Komentari

komentar

You may also like