Lavrov: Rusija ne želi vidjeti američku vojsku u Srednjoj Aziji; šef CIA-e u Kabulu

Rusiju ne zanima prisutnost američkih vojnika na teritoriju bilo koje srednjoazijske zemlje, izjavio je u utorak, 24. kolovoza, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na medijskoj konferenciji tijekom svog službenog posjeta Budimpešti.

“… Prvo, imamo zajednički sigurnosni prostor. I ovaj prostor ima svoje obveze. Mislim na Organizaciju Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), koja pretpostavlja pristanak svih saveznika po pitanjima vezanim uz razmještanje stranih oružanih snaga na njihovom teritoriju”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima Amerikanci žele uspostaviti svoje baze na teritoriju ovih zemalja kako bi po potrebi napadali teritorij Afganistana.

“Ako mislite da je neka država, bilo to u Srednjoj Aziji ili negdje drugdje, zainteresirana postati takva meta kako bi Amerikanci zadovoljili vlastite inicijative, čisto sumnjam da je to nekome potrebno”, dodao je ruski šef diplomacije.

Prema navodima medija Eadaily, The Wall Street Journal tvrdi kako je u lipnju američki predsjednik Joe Biden na sastanku u Ženevi zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina pomoć u uspostavi američkih baza u zemljama Srednje Azije koje graniče s Afganistanom nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje. Ondje bi Pentagon želio stvoriti baze s bespilotnim letjelicama, kao i protuterorističke postrojbe. Putin po tom pitanju nije izišao u susret Bidenu, navodi se.

Danas je američki The Washington Post objavio kako se čelnik američke CIA-e William Burns u ponedjeljak u Kabulu tajno sastao s vođom talibana Abdulom Ghanijem Baradarom. Glavna tema razgovora bila je evakuacija američkih državljana iz Afganistana.





Taj je medij o povjerljivom kontaktu šefa američke vanjske obavještajne službe s čelnikom afganistanskih talibana doznao od “američkih dužnosnika koji su govorili pod uvjetom anonimnosti”.

Detalji sastanka nisu navedeni, iako sama činjenica njegovog navodnog održavanja još jednom ukazuje na ozbiljnost problema koji su zadesili Sjedinjene Države u Afganistanu, poglavito u svezi s operacijama evakuacije osoba iz međunarodne zračne luke Kabul, za što im ističe rok 31. kolovoza.

Moguće je kako je jedna od glavnih tema spomenutog sastanka bila upravo pokušaj Washingtona za produljenje tog roka, čemu se, inače, talibani oštro protive.





Ovdje možemo dodati i mišljenje poznatog ruskog analitičara i stručnjaka za Bliski istok i Srednju Aziju Semyona Bagdasarova, koji je sadašnje stanje u Afganistanu opisao kao građanski rat. Štoviše, prema njegovim riječima, sjeverni susjedi (Tadžikistan, Uzbekistan) pomažu pokretu otpora protiv talibana, zbog čega se priprema sukob na afganistansko-tadžikistanskoj granici.

 

Komentari

komentar

You may also like