Lavrov: Rusija održava kontakt s talibanima zbog stabilnosti susjednih država

Moskva održava kontakt s talibanima o pitanjima koja se odnose na uklanjanje rizika za susjedne zemlje srednje Azije, rekao je danas novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi TASS.

“Talibani su sami proglasili svoje ciljeve, posebno izjavljujući svoju predanost daljnjoj borbi protiv terorizma i trgovine drogom. Uvjeravali su sve ostale da će učiniti sve da spriječe bilo kakve prijetnje susjednim zemljama s afganistanskog tla, da nemaju namjeru destabilizirati susjedne zemlje i da će formirati uključivu vladu koja odražava cijeli spektar afganistanskog društva, njegovu političku, etničku i konfesionalnu ravnotežu”, rekao je.

“Podržavali smo takav razvoj, baš kao i velika većina zemalja svijeta, pozdravili smo ovaj pristup, a sada pazimo na to kako će se on provesti. Naravno, prošlo je premalo vremena za donošenje konačnih zaključaka. No, dopustite mi da ponovim da u ovoj fazi održavamo kontakte s njima o aktualnim pitanjima, prvenstveno onima koji se odnose na isključivanje bilo kakvih rizika za naše susjede iz Srednje Azije. Unatoč činjenici da nitko još nije priznao talibanski režim, sve su zemlje svjesne potrebe dijaloga o nizu ključnih pitanja s njima”, rekao je Lavrov. “Talibane, naravno, još nije formalno priznala niti jedna država. Međutim, svi kažu da je potrebno s njima imati kontakte o aktualnim pitanjima, prije svega, o sigurnosnim pitanjima, poštivanju prava građana, normalnom djelovanju diplomatskih misija, ali nitko ne žuri formalno ih priznati”, istaknuo je.

Nakon što su SAD objavile početak povlačenja trupa, talibani su pokrenuli ofenzivu protiv snaga afganistanske vlade. 15. kolovoza talibanski militanti zauzeti su u Kabul bez ikakvog otpora, uspostavivši potpunu kontrolu nad glavnim gradom zemlje u roku od nekoliko sati. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao je da je podnio ostavku kako bi spriječio bilo kakvo krvoproliće te je nakon toga pobjegao iz zemlje. 

Komentari

komentar





You may also like