Lavrov: Rusija SAD-u priprema iznenađenje zbog ne izdavanja viza ruskim diplomatima za New York

Rusija SAD-u priprema iznenađenje zbog ne izdavanja američkih viza pojedinim članovima ruske delegacije koji su trebali stići u New York na zasjedanje Glavne skupštine UN-a, izjavio je u četvrtak, 26. rujna, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, naglasivši, kako će ruski protuodgovor uistinu uslijediti.  

Jučer je Lavrov, u svom govoru na GS UN-a, izjavio kako američka nesposobnost za izvršenje svojih obveza, kao domaćina i organizatora konferencije, ukazuje da se Washington prema tom pitanju odnosi neodgovorno . „Došlo je vrijeme“, kazao je dalje ruski šef diplomacije, „razmisliti“ o prijenosu sličnih međunarodnih konferencija iz New Yorka „na čvršće platforme“.

Podsjećamo: američko–ruske odnose ovih dana potresa veliki diplomatski skandal jer američko veleposlanstvo u Moskvi nije izdalo vize za 10 članova ruske delegacije, koju je predvodio ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, a koja je, time, u krnjem sastavu otputovala u New York na 74. zasjedanje Glavne skupštine UN-a. Američko veleposlanstvo taj je potez opravdalo tehničkim razlozima tj. činjenicom da zahtjevi za izdavanje viza nisu bili podnijeti na vrijeme. Međutim rusko MVP takvo je obrazloženje u potpunosti odbacilo, kazavši, kako su svi zahtjevi za izdavanje američkih viza bili predani strogo u naznačenim vremenskim okvirima.

Ovo je prvi slučaj da američko veleposlanstvo u Rusiji nije izdalo vize pojedinim osobama iz službene delegacije Ruske Federacije koja je putovala u New York, u institucije UN-a. Do sada je to bio slučaj jedino kada su bile u pitanju pojedine fizičke osobe iz RF, poput, primjerice, slučaja kada nije odobrena  američka viza za svjedočenje ruskog stručnjaka za kemijsko naoružanje u UN-u. Očito je kako su Amerikanci „ljestvicu“ političkog pritiska na Moskvu „podigli“ na razinu više, koristeći u tu svrhu međunarodne institucije čije je sjedište na njihovom tlu. Kakav će biti i konačni službeni odgovor Moskve trebat će još pričekati.

 
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like