Lavrov: Rusija se nada da neće biti provokacija koje bi zaoštravale situaciju oko Tajvana

Moskva polazi od toga da neće biti poduzete nikakve akcije koje bi mogle pogoršati situaciju oko Tajvana, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u petak nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za suradnju, izvještava Tass.

“Naš stav da postoji samo jedna Kina ostaje nepromijenjen, isti stav riječima povremeno potvrđuju Sjedinjene Američke Države, ali u praksi, kao što i sami razumijete, djela ne odgovaraju uvijek njihovim riječima. Nemamo problema s obranom načela suvereniteta Kine i pretpostavljamo da se neće poduzeti nikakvi iritanti, nikakve provokacije koje bi mogle pogoršati ovu situaciju”, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o situaciji oko Tajvana i mogućim planovima predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi da posjeti Tajvanu.

Televizijski kanal NBC, pozivajući se na izvore, izvijestio je da će Pelosi u petak započeti svoju turneju po Aziji, na čelu izaslanstva američkih zastupnika. Prema kanalu, još nije donesena odluka o mogućem putovanju u Tajvan.

Ranije su se u medijima pojavili napisi da Pelosi, koja zauzima treće po važnosti mjesto u hijerarhiji američke vlade, namjerava posjetiti otok u kolovozu. Zabilježeno je da je Pelosi planirala posjetiti Tajvan još u travnju, ali je putovanje odgodila zbog zaraze virusom COVID-19. Taj bi posjet bio prvi posjet predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa otoku u 25 godina. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da će Peking poduzeti drastične mjere u slučaju posjeta.

Medij: Američka vojska izrađuje planove u slučaju da Pelosi otputuje na Tajvan





Komentari

komentar

You may also like