Lavrov: Rusija spremna sa SAD-om pregovarati o razmjeni zarobljenika

Rusija i Sjedinjene Države izjavile su u petak da su spremne razgovarati o razmjeni zatvorenika, dan nakon što je ruski sud osudio košarkašku zvijezdu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge, izvještava Reuters.

Slučaj protiv Griner, dvostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje i zvijezde Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), bacio ju je u geopolitički vrtlog nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su se predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Joe Biden prethodno dogovorili o diplomatskom kanalu koji bi se trebao koristiti za razgovor o potencijalnim razmjenama zarobljenika. “Spremni smo razgovarati o ovoj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsjednici Putin i Biden”, rekao je Lavrov tijekom posjeta Kambodži. “Ako Amerikanci ponovno odluče posegnuti za javnom diplomacijom… to je njihova stvar, čak bih rekao da je to i njihov problem.”

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Washington spreman surađivati ​​s Moskvom putem uspostavljenih diplomatskih kanala. Rekao je da je osuda Brittney Griner naglasila njezino nezakonito pritvaranje od strane Rusije i dodatno pogoršala nepravdu koja joj je učinjena. Kremlj je prethodno upozorio Sjedinjene Države da se ne okreću “megafonskoj diplomaciji” u slučaju Griner, rekavši da bi to moglo samo poremetiti napore da se osigura potencijalna razmjena.

Osuda – koju je Biden nazvao “neprihvatljivom” – mogla bi otvoriti put razmjeni zatvorenika koja bi uključivala 31-godišnju sportašicu i plodnog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države već su dale ono što je Blinken nazvao “značajnom ponudom” kako bi osigurale oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.





‘Ozbiljan prijedlog’

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je nakon izricanja presude Brittney Griner da su Sjedinjene Države dale Rusiji ozbiljan prijedlog. “Pozivamo ih da to prihvate”, rekao je. “Trebali su ga prihvatiti prije nekoliko tjedana kad smo ga prvi put napravili.” Kirby nije dao dodatne pojedinosti o američkom prijedlogu.

Washington je ponudio razmjenu ruskog trgovca oružjem Bouta za Griner i Whelana, rekli su Reutersu izvori upoznati sa situacijom. Rusija je predloženoj razmjeni pokušala dodati osuđenog ubojicu Vadima Krasikova, zatvorenog u Njemačkoj, rekao je Reutersu izvor upoznat s postupkom.





Rusija i Sjedinjene Države organizirale su razmjenu zarobljenika u travnju, zamijenivši tada bivšeg marinca Trevora Reeda za ruskog pilota Konstantina Jarošenka, koji je služio 20-godišnju kaznu u Sjedinjenim Državama.

Griner je uhićena 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo kada su joj u prtljazi pronašli s uloške za vape s uljem hašiša. Sjedinjene Države tvrdile su da je pogrešno uhićena i da ju je Moskva koristila kao adut za političko pregovaranje. Ruski dužnosnici odbacili su američke tvrdnje, rekavši da je Griner prekršio ruski zakon i da mu treba suditi u skladu s tim.

Griner, kojoj je u Sjedinjenim Državama prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova uzrokovanih kroničnim ozljedama, rekla je da je pošteno pogriješila time što je nenamjerno spakirala svoje patrone za vape dok je žurila na let. Priznala je krivnju za promjene protiv nje, ali je inzistirala na tome da nije namjeravala prekršiti ruski zakon. Kanabis je u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Rusija osudila američku košarkašicu na 9 godina zatvora, Bijela kuća traži njezino oslobađanje

 

Komentari

komentar

You may also like