Lavrov: SAD i NATO su direktno uključeni u rat u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova je optužio Zapad da se izravno uključio u sukob u Ukrajini opskrbljujući je oružjem i obučavajući njene vojnike. Sergej Lavrov također je rekao da su ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja i drugu ključnu infrastrukturu zbog kojih su milijuni ostali bez struje, grijanja i vode imali za cilj oslabiti vojni potencijal Ukrajine i suzbiti mogućnost isporuke zapadnog oružja.

“Ne biste trebali reći da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu, vi izravno sudjelujete u njemu”, rekao je Lavrov novinaru američke agencije AP i dodao: “Sudjelujete ne samo osiguranjem oružja nego i obukom osoblja. Vi obučavate njihovu vojsku na svom teritoriju, na teritoriju UK, Njemačke, Italije i drugih zemalja”.

Rekao je da je salva ruskih projektila imala za cilj “oboriti energetske objekte koji vam omogućuju da nastavite upumpavati smrtonosno oružje u Ukrajinu kako biste ubili Ruse”. “Infrastruktura koja je ciljana tim napadima koristi se za osiguranje borbenog potencijala ukrajinskih oružanih snaga i nacionalističkih bataljuna”, rekao je Lavrov. Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da cilja na ključnu civilnu infrastrukturu kako bi smanjila moral i prisilila Ukrajinu na mirovne pregovore pod uvjetima Moskve.

Lavrov inzistira da Moskva ostaje otvorena za razgovore o okončanju sukoba. “Nikad nismo tražili razgovore, ali smo uvijek govorili da smo spremni saslušati one koji su zainteresirani za sporazumno rješenje”, rekao je Lavrov. Kremlj je pozvao Ukrajinu da prizna Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. Također traže da Kijev prizna i ostale teritorijalne dobitke koje je Rusija ostvarila. Osim toga, Lavrov nastavlja tražiti jamstva da Ukrajina neće ući u NATO. Upitan je li moguć susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD-a Joea Bidena, Lavrov je odgovorio da “ne izbjegavamo kontakte”, ali je dodao da “još nismo čuli nikakve ozbiljne ideje”.

Lavrov je rekao da je američki državni tajnik Antony Blinken u telefonskom razgovoru pokrenuo pitanje američkih državljana zatvorenih u Rusiji, ali je napomenuo da su se Putin i Biden složili uspostaviti odvojeni kanal komunikacije između specijalnih službi kako bi razgovarali o tom pitanju kada su se sastali u Ženeva u lipnju 2021. “Radi se na tome i nadam se da će biti postignuti neki rezultati”, dodao je ruski ministar. Bidenova administracija već mjesecima pokušava dogovoriti oslobađanje američke košarkašice Brittney Griner i još jedne Amerikanke zatvorene u Rusiji.

Komentirajući odluku Rusije da odgodi rundu pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama (Novi START) koja je bila zakazana za ovaj tjedan, Lavrov je ustvrdio da je “danas nemoguće razgovarati o strateškoj stabilnosti ignorirajući sve što se događa u Ukrajini”. “Najavljeni cilj je poraziti Rusiju na bojnom polju ili čak uništiti Rusiju”, rekao je i sarkastično upitao: “Kako cilj pobjede nad Rusijom nema značaj za stratešku stabilnost, s obzirom na to da žele uništiti ključnog aktera strateške stabilnosti?”. Tijekom internetske konferencije za novinare koja je trajala 2 i pol sata, Lavrov je prigovarao protiv SAD-a i njegovih saveznika u NATO-u, optužujući ih da gaze međunarodno pravo dok pokušavaju izolirati i uništiti Rusiju. Ustvrdio je da su SAD pokušale obeshrabriti druge zemlje, kao npr. Indiju, od održavanja bliskih veza s Rusijom, ali ti pokušaji nisu uspjeli.





Komentari

komentar

You may also like