Lavrov: SAD izvijestile Rusiju o napadu na Siriju svega nekoliko minuta ranije

Sjedinjene Države upozorile su rusku vojsku na predstojeće udare svojih zračnih snaga na ciljeve u istočnoj Siriji nekoliko minuta prije početka same vojne operacije, izjavio je u petak, 26. veljače, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Naša je vojska upozorena četiri ili pet minuta prije pokretanja zračnih napada”, kazao je šef ruske diplomacije i dodao kako Moskva planira uskoro obnoviti kontakte s Washingtonom po sirijskoj problematici.

Podsjećamo: u noći na 26. veljače američki zrakoplovi izvršili su napad na proiranske ciljeve u istočnoj Siriji na granici s Irakom, kao protuodgovor na prošlotjedne napade proiranskih snaga na američke ciljeve u Iraku. U napadu je, prema dosadašnjim podacima, poginulo 17 pripadnika proiranskih snaga. Maloprije je stigla vijest prema kojoj je glasnogovornica ruskog MVP Maria Zaharova izjavila kako Rusija najoštrije osuđuje najnovije američke napade na Siriju čime krši suverenitet te zemlje. Ovakav razvoj stanja može dodatno destabilizirati ionako složenu situaciju na istoku te zemlje gdje je aktualan i vrlo eksplozivan element kurdsko-turskog sučeljavanja, ali i zbog činjenice da se proiranske snage bore na strani vojske sirijskog predsjednika Bashara El-Assada kojeg podupire Rusija.

Komentari

komentar

You may also like