Lavrov: SAD ne želi teritorijalnu cjelovitost Sirije!

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov, izjavio je 15. siječnja na konferenciji za novinare, kako Sjedinjene Američke Države ne žele očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Lavrov smatra, kako i sadašnja Trumpova administracija, poput prethodne – Obamine, ne teži čim bržem završetku sukoba, već pomoći onima koji bi htjeli poduzimati praktične korake za smjenu režima u Siriji.

„Sada ovi potezi, koje mi nadziremo, ukazuju, kako SAD ne žele očuvati teritorijalnu cjelovitost Sirije. Doslovno je jučer bilo priopćeno o novoj inicijativi, prema kojoj SAD žele pomoći tzv. snagama demokratske Sirije osnovati nekakve zone pogranične sigurnosti“, kazao je Lavrov i dodao, kako se radi o velikim teritorijima uz granicu s Turskom i Irakom. Te teritorije, nastavio je Lavrov, sada nadziru Sirijske demokratske snage (SDF, op. GN.) i tamo su vrlo složeni odnosi između Kurda i Arapa. „Objava o tome, kako će se ta zona kontrolirati organizacijama pod vodstvom SAD-a, konkretno, snagama do 30 tisuća vojnika – je vrlo ozbiljno pitanje, koje izaziva zabrinutost da je usmjereno prema podjeli Sirije“, izjavio je ruski šef diplomacije.

Također je obratio pozornost na to, da se takve odluke usvajaju bez bilo kakvih utemeljenosti koje proizlaze iz rezolucija Vijeća sigurnosti, ili postignutih tijekom Ženevskih pregovora. Lavrov je naglasio slijedeće: „Mi, kao i naše turske i iranske kolege, ali i mnogi drugi, uvjeren sam, očekujemo od SAD-a detaljna objašnjenja.“

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like