Lavrov: SAD stvaraju alternativni pravni sustav UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio je na općoj političkoj raspravi 76. zasjedanja Glavne skupštine UN-a. Prema riječima šefa ruske diplomacije, nametanje vlastitih pravila od strane Zapada moglo bi dovesti do opasnih recidiva blokovske politike i podjela među državama. 

Prema Lavrovu, Sjedinjene Države stvaraju alternativu UN-ovom pravnom sustavu, nazvavši to – “poredak zasnovan na pravilima”. No ta su pravila, kako kaže Lavrov, puna iznimki.

Očekivano, jedna od glavnih globalnih tema Glavne skupštine UN-a bili su talibani koji su došli na vlast u Afganistanu. Činjenica je kako su oni i u UN-u i u mnogim zemljama svijeta još uvijek službeno teroristička organizacija. Usprkos tome, talibani su zatražili pravo govora na sjednici Glavne skupštine, što im nije dozvoljeno. Lavrov je kazao kako su talibani još uvijek daleko od priznanja, ali da je s njima potrebno voditi dijalog.

Na medijskoj konferenciji Lavrov je odgovorio na pitanje o novim optužbama protiv Rusije za navodno miješanje u njemačke izbore. Kazao je kako se Rusiju krivi za sve, od afere Skripalj do rušenja malezijskog putničkog zrakoplova nad Ukrajinom 2014. godine.  “… Optužuju nas, a sud u Haagu donio je odluku da imaju razloga vjerovati Sjedinjenim Državama, koje su objavile da posjeduju satelitske snimke koje dokazuju krivnju Rusije. Ali te slike nikome nisu pokazali. Nizozemski sud smatra da je to normalno: ako su Amerikanci rekli, onda im vjerujemo“.

Lavrov se također osvrnuo na nedavni skandal između Francuske i Sjedinjenih Država oko stvaranja trojnog saveza AUKUS i „krađe“ Parizu velikog sporazuma za izgradnju podmornica za australske pomorske snage. Za AUKUS je Lavrov kazao kako još treba provjeriti je li u skladu s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, jednim od osnovnih dokumenata nastalim pod pokroviteljstvom UN-a. Međutim, pri tom je dodao, kako nije prvi put da zemlje članice AUKUS-a krše pravila UN-a.

 

Komentari

komentar

You may also like