Lavrov: Scholzov pokušaj da se Rusiju prisili na dogovor o jamstvima teritorijalnog integriteta Ukrajine je uzaludan

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je zahtjev njemačkog kancelara Olafa Scholza da Moskva sklopi sporazum o jamstvima s Kijevom uzaludan, budući da takav dokument već postoji – to je Minsk-2, kojeg su „ubili“ Njemačka i Francuska.

“Kada Olaf Scholz sada zahtijeva da se Rusija prisili na dogovor o jamstvima teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, njegov je pokušaj uzaludan. Već je postojao takav sporazum – Minski sporazumi, kojeg su ubili samo Berlin i Pariz, štiteći Kijev”, napisao je Lavrov u opširnom autorskom članku za ruski medij Izvestija.

Naglasio je kako Berlin i Pariz, koji su se proglasili jamcima sporazuma iz Minska, u sljedećih sedam godina nisu ni prstom maknuli da natjeraju Kijev na izravan dijalog s predstavnicima Donbasa s ciljem dogovora o pitanjima njegovog posebnog statusa, amnestije, obnove gospodarskih veza, održavanja izbora.

“Zapadni čelnici su šutjeli i kada je Kijev, i pod Petrom Porošenkom i pod Vladimirom Zelenskim, poduzeo korake koji su izravno bili u suprotnosti sa sporazumima iz Minska. Štoviše, Nijemci i Francuzi izjavili su kako je izravni dijalog između Kijeva i DNR-a i LNR-a nemoguć, prebacivši svu odgovornost na Rusiju, iako se to u dokumentima iz Minska nikada ne spominje.

Kolektivni Zapad bi se trebao vratiti na zemlju iz svijeta iluzija, napisao je Lavrov.

“Insinuacije, bez obzira koliko dugo trajale, neće uspjeti. Vrijeme je da igramo pošteno, … na temelju međunarodnog prava. Što prije svi shvate kako nema alternative objektivnim povijesnim procesima formiranja multipolarnog svijeta utemeljenog na poštivanju načela suverene jednakosti država, temeljnog za Povelji UN-a… to bolje”, napisao je ruski šef diplomacije.
Napomenuo je i da “ako članice zapadnog saveza ne znaju živjeti po tom načelu i nisu spremne graditi istinski univerzalnu arhitekturu jednake sigurnosti i suradnje, onda neka sve ostale ostave na miru, …, neka, zapravo, neovisnim državama koje poštuju sebe priznaju pravo na slobodu izbora.”

Komentari

komentar

You may also like