Lavrov: Talibani još uvijek ne kontroliraju cijeli Afganistan

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u Moskvi komentirao stanje u Afganistanu, prenosi TASS. Kazao je kako Rusija “podržava nužni i hitni prijelaz na nacionalni dijalog u kojem sudjeluju sve suprotstavljene afganistanske snage iz svih etničkih i vjerskih skupina.”

Lavrov tvrdi da Moskva “ne juri” prema službenom priznanju talibana kao vrhovne vlasti Afganistana. Ipak, ranije ovog tjedna, izaslanik Moskve za Afganistan, Zamir Kabulov je o talibanima rekao: “Održavali smo kontakte s talibanima posljednjih sedam godina, raspravljajući o mnogim pitanjima.Vidjeli smo ih kao snagu koja će u budućnosti igrati vodeću ulogu u Afganistanu, čak i ako ne preuzmu baš svu moć”, prenosi AP.

Lavrov je na današnjoj konferenciji kazao kako ima spoznaje o tome da talibani nisu preuzeli još cijeli Afganistan te da “postoje izvještaji o situaciji u klancu Panjšir gdje su koncentrirane snage otpora potpredsjednika Afganistana gospodina Amrullaha Saleha i Ahmada Massouda”. Upravo zbog mogućnosti građanskog rata, Lavrov poziva na hitan dijalog unutar Afganistana kojeg će Moskva rado “podržati”. Lavrov smatra da je Moskva u dobroj poziciji da sudjeluje kao organizator takvih pregovora zbog regionalne blizine i suradnje s okolnim zemljama. Također, Lavrov je pozdravio objavu talibana da neće napadati okolne zemlje. Ruska ambasada je jedna od rijetkih koja nije najavila evakuaciju iz Kabula, a postoje informacije o tome da sami talibani štite ruske diplomate.

Dolina Panjšir je tradicionalno protutalibansko uporište koje nikada nije dospjelo pod njihovu vlast. Jučer smo detaljnije pisali o tome.

Komentari

komentar





You may also like