Lavrov: tražimo da se u nuklearno razoružanje uključe i Francuska i V. Britanija

S obzirom na raskid Ugovora o uništenju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), Moskva ostaje pri svom prijedlogu da se to oružje ne raspoređuje u regijama u kojima ih Washington neće rasporediti, izjavio je u srijedu, 24. veljače, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svom video obraćanju sudionicima Ženevske konferencije o razoružanju.

“Osiguravanje suzdržanosti u raketnoj sferi u kontekstu raskida Ugovora o INF-u i dalje je najvažnije pitanje”, kazao je.

“Ruski prijedlog ostaje valjan: nećemo raspoređivati ​​takve kopnene rakete u regijama u kojima neće biti raspoređena slična sredstva proizvedena u SAD-u. Pozivamo zemlje NATO-a da poduzmu slične uzajamne korake. Naši specifični prijedlozi o mjerama uzajamne provjere dobro su poznati“, naglasio je šef ruske diplomacije.

Rusija je otvorena za multilateralni dijalog o nuklearnom raketnom razoružanju sa svim zemljama i tražit će uključivanje svih država s vojnim nuklearnim sposobnostima, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, u ovaj proces, kazao je dalje Lavrov i dodao kako bi se dijalog „trebao voditi konsenzusom, uz poštivanje legitimnih interesa svih strana i uz njihov pristanak.”

Izjavio je kako Rusija „neprestano zagovara … formulu da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije dozvoliti”.

Podsjećamo: u siječnju 2021. godine SAD i Rusija su potpisale sporazum o produljenju važenja Ugovora o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3), a najavljuju se pregovori i o daljnjem razoružanju.





Komentari

komentar

You may also like