Lavrov: Treći svjetski rat bi bio nuklearni i katastrofalan

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi Treći svjetski rat bio vođen nuklearnim oružjem i da bi bio katastrofalan, objavila je Al Jazeera.

Komentari koje je prenijela ruska novinska agencija RIA u srijedu uslijedili su dan nakon što je na sastanku o razoružanju u Ženevi putem video veze Lavrov izjavio da susjedna Ukrajina, koju je Rusija napala prošlog tjedna, traži nuklearno oružje, prenosi Al Jazeera, navodeći kako pri tom nije pružio dokaze osim što je kazao: “Ukrajina još uvijek ima sovjetske nuklearne tehnologije i sredstva za isporuku takvog oružja”.

Lavrov je također rekao da bi se Rusija suočila s “stvarnom opasnošću” da Ukrajina nabavi nuklearno oružje.

“Zapad je odbio ispuniti naše zahtjeve za formiranjem nove europske sigurnosne arhitekture”, kazao je ruski šef diplomacije, a prenosi navedeni medij.

Kako prenose ruski mediji, Lavrov je jasno dao do znanja da Rusija neće dozvoliti Ukrajini da dobije nuklearno oružje, nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski prošlog mjeseca (na Minchenskoj sigurnosnoj konferenciji, op.GN.) najavio mogućnost revizije nenuklearnog statusa Ukrajine i moguće pokretanje razgovora o Budimpeštanskom memorandumu.

Podsjećamo: Budimpeštanski memorandum o sigurnosnim jamstvima potpisan je na konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Budimpešti, 5. prosinca 1994. Njim se predviđaju sigurnosna jamstva njegovih potpisnika u vezi s pristupanjem Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Memorandum su prvotno potpisale tri nuklearne sile, SAD, Rusija i Velika Britanija, a priključile su mu se Bjelorusija, Kazahstan i Ukrajina kroz spomenuti Ugovor.





 

Komentari

komentar





You may also like