Lavrov tvrdi da je Europa ‘potpuno izgubila’ neovisnost i ‘ustupila’ svoju moć NATO-u

Rusija je u srijedu ustvrdila da je Europa “potpuno izgubila” svoju neovisnost i “prepustila” svu svoju moć NATO-u, izvještava Anadolu.

“Europa je potpuno izgubila neovisnost. Što god francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao o ‘strateškoj autonomiji’ ili (šef EU-a za vanjsku politiku) Josep Borrell izjavio o potrebi da Europa bude aktivnija u indo-pacifičkoj regiji, Europa je prepustila sve svoje položaje Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za ruski televizijski kanal Tsargrad.

Lavrov je ustvrdio da je Europa ustupila moć NATO-u  i u pravnom smislu potpisivanjem deklaracije u kojoj se jasno ukazuje na “mjesto EU-a i navodi nadmoć institucija NATO-a”. Dodao je da će SAD “odlučiti kada i kako iskoristiti Europu u svoju korist”. Lavrov je nadalje rekao da su Europljani očito “najoštećenija strana” u smislu razvoja događaja oko Ukrajine, osim samog ukrajinskog naroda. Ustvrdio je da je to zbog “iscrpljenja” proračuna kontinenta i stava koji su “primorani zauzeti” oko isporuke oružja i sredstava Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje o “nedostatku diplomacije u modernom svijetu”, Lavrov je rekao da je to počelo nakon revolucije na Majdanu 2014., tijekom koje je, kako je ustvrdio, Zapad “napustio diplomaciju”. Revolucija na Majdanu u Ukrajini u veljači 2014. dovela je do bijega bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča iz zemlje i dolaska prozapadne vlade na vlast. “Posljednji pokušaji diplomacije bili su (2014.) sporazumi iz Minska, koji su u najmanju ruku bili koordinirani”, istaknuo je Lavrov, rekavši da je Rusija napravila kompromise tijekom tih pregovora, ali da su europski čelnici prisutni tijekom tih pregovora priznali da nisu planirali provesti donesene odluke.

Dok su izbijali sukobi između separatističkih snaga koje podržava Rusija i ukrajinske vojske u istočnim regijama Donecku i Luhansku, sporazumi iz Minska iz 2014. potpisani su u Moskvi nakon intervencije zapadnih sila. “Dakle, ‘diplomacija laži’ bila je jedina vrsta diplomacije koju smo tada imali. Ne znam kako se može definirati sadašnja faza diplomacije”, rekao je Lavrov, također rekavši da je Moskva i dalje otvorena za diplomaciju ako je to “ozbiljna diplomacija” koja uzima u obzir brige i stav Rusije.

Lavrov je poručio da je Zapad pokušao prisiliti globalni jug da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da je to izazvano namjerom tih zemalja da “izgrade vlastitu politiku temeljenu na nacionalnim interesima, potrebama vlastitog gospodarstva i društvenim ciljevima .” “Zapadna politika je neuspješna. Da, pozivaju se na rezultate glasovanja u UN-u o provokativnim rezolucijama koje su sastavljene na podmukao način. Osim najvećeg mogućeg broja općeprihvaćenih izjava, one između redaka uključuju jasno antiruske formulacije”, rekao je dalje, dodavši: “Ako se snažno zalažu za demokraciju, trebali bi dopustiti drugima da sami donose odluke.” Također je dodao da su se postsovjetske zemlje zbog toga našle u unakrsnoj vatri, te da Zapad “metodično i cinično” vrši pritisak na te države da se suzdrže od poduzimanja koraka protivnih zapadnim interesima.





Nadalje je zanijekao tvrdnje da se Organizacija ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) predvođena Rusijom “raspada”, rekavši da su te optužbe iznesene “samo zato što članice CSTO-a polaze od konsenzusa i poštuju nijanse koje ponekad postaju značajne, a koje se uvijek pojavljuju u životu ove ili one zemlje.”​​​​​​​

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: Tko želi rat SAD-Rusija; arapska „anti-proljetna revolucija“ i Assad kao „Big Star“; turska izborna enigma; Izrael; …





Komentari

komentar

You may also like