Lavrov tvrdi da je Zapad “izgradio zid” u odnosima s Moskvom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da je Zapad “izgradio zid” u odnosima s Moskvom, prenosi Anadolu.

Lavrov je u govoru na forumu Primakov Readings u Moskvi poručio da će Rusija biti spremna za ozbiljan dijalog sa Zapadom kada na tamošnje čelništvo dođu “dalekovidni ljudi”.

“Zapad je prestao surađivati ​​s nama, uglavnom, izgradio je zid, a mi samo radimo s onima koji su na to spremni”, rekao je. Lavrov je trenutnu situaciju nazvao “tragedijom” za zapadni sustav svjetskog poretka, koji se temelji na principima globalizacije, a koji se, prema njegovim riječima, “potpuno diskreditirao kao sustav u kojem se ne može pregovarati i koji nije u stanju poštivati ​​i čuvati vlastita načela i mehanizme nametnute svima drugima.”

Lavrov je istaknuo da Zapad pokušava “naslijepo” koristiti UN i tako prijevarom navesti zemlje članice da usvoje antiruske rezolucije pod izlikom “neodobravanja” akcija Moskve u Ukrajini. “Kao što vidite, gotovo svakodnevno se vode bitke u UN-u i ondje, uvjeren sam, treba ustrajno iznositi sve one činjenice, kojih je ogroman broj, koje karakteriziraju licemjerje Zapada i zločinačku prirodu kijevskog režima i onih koji ga podržavaju i potiču protiv naše zemlje, a sada i protiv Bjelorusije”, rekao je.

Lavrov je primijetio da se Zapad i njegovi “pouzdani partneri” pokušavaju okrenuti protiv Rusije što ima “neku vrstu psihološkog utjecaja” na nekoliko zemalja koje “mogu podleći” Washingtonu. “To je njihov izbor. Ali dugoročno, čak i srednjoročno, taj će izbor biti gubitnički za gospodarski razvoj i za vlastiti suverenitet”, zaključio je.

Rusija bi željela da EU bude ravnopravan dio multipolarnog svijeta, ali u ovom slučaju ne smije biti 100% ovisan o SAD-u, poručio je Lavrov, prenosi Tass. “Naravno da bismo željeli da EU bude jedan od polova novog multipolarnog svijeta, za to još ima sve mogućnosti. <…> Europska unija moći će ravnopravno sudjelovati u tim procesima kada shvati da ne mora reći ‘Slažem se’ Sjedinjenim Državama 100% vremena”, rekao je. “Ali Indija, Brazil, zemlje Perzijskog zaljeva, regionalne asocijacije u Africi i Latinskoj Americi imaju više razloga da budu dio multipolarnog svijeta, ravnopravan dio, nego EU”, dodao je. Lavrov je naglasio da Europa ima interese koji se ne poklapaju s interesima SAD-a i da Europa ne može braniti te interese. Prema njegovim riječima, posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu to potvrđuje.





Lavrov: SAD i NATO su direktno uključeni u rat u Ukrajini

Komentari

komentar





You may also like