Lavrov: u Afganistanu IS stvara uporište za ofanzivu

U Afganistanu teroristička organizacija Islamska država (IS) priprema uporište za ofenzivu, što se događa u pozadini povlačenja vojnih snaga NATO saveza i neodgovornog pristupa niza dužnosnika u Kabulu, izjavio je u petak, 2. srpnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenio Eadaily.

„Važno je obratiti pozornost na Afganistan, gdje članovi ISIS-a aktivno koncentriraju svoje snage, i to čine koristeći neoprostivo razvučeni proces pripreme stvarnih mirovnih pregovora (Kabula s talibanima, op.GN.). Zabrinuti smo zbog toga, jer članice ISIS-a aktivno osvajaju teritorije, poglavito u sjevernom Afganistanu, točno na granicama država koje su nam saveznici, usred neodgovornog ponašanja pojedinih dužnosnika u Kabulu, usred brzopletog povlačenja NATO snaga iz Afganistana…”, izjavio je ruski šef diplomacije.

S tim u svezi, Rusija održava konzultacije s državama članicama ODKB-a (Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti, svojevrsni ruski pandan NATO savezu) kako bi osigurala sigurnost Srednje Azije.

“Pokušavamo, naravno, uvjeriti političke krugove o potrebi zaustavljanja razvlačenja pregovaračkog procesa, postizanja sporazuma o formiranju prijelazne vlade. To radimo u sklopu takozvane proširene trojke, to su Rusija, Kina, Sjedinjene Države i Pakistan”, kazao je Lavrov.

 

 





Komentari

komentar

You may also like