Lavrov u Indiji: dvije zemlje nastavljaju strateško partnerstvo i vojnu suradnju

Jučer je u posjet Indiji stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u sklopu svoje turneje u kojoj će posjetiti tri azijske zemlje od kojih je Indija prva točka.

Rusija i Indija spremne su za razvoj vojno-tehničke suradnje, a New Delhi ne oklijeva po ovom pitanju, usprkos pritiska sa strane Sjedinjenih Država, izjavio je u utorak, 6. travnja, ruski šef diplomacije na konferenciji za novinare nakon razgovora s indijskim kolegom Subramaniyamom Jaishankarom.

Lavrov je napomenuo kako Rusiju i Indiju povezuje „posebno privilegirano strateško partnerstvo”.

„Ono se temelji na dugotrajnom prijateljstvu naših naroda, blizini stavova o aktualnim međunarodnim problemima. …“

„Posvetili smo veliku pozornost pitanjima ispunjavanja predstojećih bilateralnih kontakata, uključujući i na najvišoj razini. Mislim na posjet predsjednika Ruske Federacije Indiji. Prenio sam usmenu poruku svom kolegi od strane predsjednik Putina za premijera Modija, …”, izjavio je Lavrov nakon razgovora s indijskim šefom diplomacije.

Kazao je kako se “razgovaralo o stanju perspektive bilateralne vojno-tehničke suradnje, uključujući zajedničku proizvodnju modernog oružja u Indiji”. Moskva i New Delhi potvrdili su svoju predanost razvoju te suradnje. Rusija ne osjeća da se Indija po tom pitanju koleba zbog pritiska Washingtona, izjavio je Lavrov.





Još je jučer najavio kako se razrađuju datumi sljedećih sastanaka međuvladine komisije za trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu, tehničku, kulturnu i vojnu suradnju dviju euroazijskih mega-država.

Podsjećamo: Indija je najveća uvoznica ruskog naoružanja, bez obzira na tendenciju ubrzanog uvoza američkog i drugog suvremenog naoružanja proteklih godina. Indija je i jedna od rijetkih država kojima je Rusija izvezla svoje protuzračne sustave S-400 Triumf, uz Kinu i Tursku.

Posebnost Indije ogleda se i u činjenici da je ona članica Šangajske organizacije (ŠO) ustrojene od strane Kine i Rusije, skupa s Pakistanom s kojim ima vrlo složene odnose, kao i još nekim srednjoazijskim državama; a od nedavno je i članica tzv. koalicije QUAD, koju, osim nje, čine i SAD. Japan i Australija. Tu je koaliciju osmislio Washington s ciljem suprotstavljanja rastućeg utjecaja Kine u novoj geopolitičkoj regiji – onoj Indo-Tihooceanskoj. U sklopu te koalicije već se provode i vojne vježbe u toj regiji koje se službeno i otvoreno karakteriziraju kao protukineske, a redovito izazivaju oštre reakcije od strane službenog Pekinga.





Međutim, neovisno o svemu Indija vodi svoju vanjsku politiku i nije joj cilj zaoštravati odnose s bilo kojom zemljom, uključno i s Kinom.

New Delhi je, zapravo, vrlo pragmatičan, i vodi politiku koja primarno ima za cilj zaštitu indijskih nacionalnih interesa a ne interesa bilo koje svjetske silnice i vrlo je teško očekivati da ga bilo koja zemlja može gurnuti u sukob s nekom drugom na račun njenih interesa.

Naravno, bez obzira na autonomnu vanjsku politiku New Delhi će aktivno surađivati sa svima – uključno i u vojnom segmentu sa spomenutom koalicijom QUAD. To mu, svakako, u ovim sadašnjim okolnostima odgovara.

Komentari

komentar

You may also like