Lavrov u Teheranu sankcije EU protiv Irana nazvao “zločinom”

Moskva inzistira na potpunom ukidanju američkih sankcija koje se ne odnose na Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu u 2015. godini, izjavio je u utorak, 13. travnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boraveći u radnom posjetu Teheranu, a prenose ruski i iranski mediji.

“Naš je stav jasan, apsolutno je ujedinjen s pristupom naših iranskih prijatelja. Sve jednostrane sankcije koje je Washington uveo izravno kršeći JCPOA moraju se nesumnjivo otkazati”, izjavio je  Lavrov na medijskoj konferenciji nakon razgovora s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, javlja iranska državna agencija IRNA.

„Nadamo se da će se JCPOA sačuvati i da će se Washington konačno vratiti potpunoj provedbi Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (2231) (od 20. srpnja 2015.), koja će, zauzvrat, stvoriti preduvjete za udovoljavanje svim zahtjevima nuklearnog sporazuma s Iranom”- kazao je ruski šef diplomacije, ističući, kako Teheran izražava spremnost da odmah krene u tom smjeru odgovarajućim koracima koji se traže od strane Sjedinjenih Država.

Rusija podržava trenutačne pregovore u Beču i osuđuje sve pokušaje ometanja tih presudnih pregovora, dodao je Lavrov (podsjećamo, ti se pregovori odvijaju uz posredništvo Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije, op.GN.).

Lavrov je oštro kritizirao nedavno uvođenje sankcija EU-a protiv Irana, upravo u kontekstu navedenih razgovora.

“Danas sam se zapanjio kad sam čuo vijest da je Europska unija uvela sankcije protiv niza dužnosnika Islamske Republike Iran zbog navodnog kršenja ljudskih prava. Još nisam vidio cjeloviti tekst ove odluke, ali sama činjenica postavlja ogroman broj pitanja”, izjavio je ruski ministar i dodao slijedeće:





“Ako u EU nema koordinacije, a desna ruka ne zna što radi ljevica, to je jedino katastrofa. Ali ako je ova odluka namjerno donesena usred pregovora koji se nastavljaju u Beču o spašavanju JCPOA, onda to više nije problem, već je to pogreška… gora od zločina”, kazao je Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like