Lavrov u Turskoj: američke sankcije su nezakonite i podrivaju načela svjetske trgovine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je kako primjena američkih jednostranih sankcija smanjuje korištenje dolara u trgovanju između država, što će u buduće dovesti do slabljenja položaja američke valute u svijetu.

Šef ruske diplomacije o tome je govorio na večerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije s turskim kolegom Mevlutom Cavushogluom tijekom svog službenog dvodnevnog posjeta Turskoj i sudjelovanja na konferenciji turskih veleposlanika u inozemstvu i međunarodnim organizacijama.

Sergey Lavrov kazao je kako politika jednostrane primjene sankcija izaziva sve više sumnji u sigurnost i privrženost SAD-a za provođenje sporazuma. Također je izjavio kako će „gruba zlouporaba uloge američkog dolara kao svjetske rezervne valute“ dovesti do njegovog slabljenja, što se već odražava u sve intenzivnijem korištenju nacionalnih valuta u uzajamnoj trgovini, a uzajamna naplata koja ne uključuje dolar već se aktivirala između Rusije, Turske i Irana i primjenjuje se u trgovini između Rusije i Kine.

Na novinarsko pitanje, kako Moskva gleda na politiku jačanja američkih sankcija protiv Rusije, Irana i Kine, i kako snažno to utječe na krizu u regiji, poglavito na koordinaciju po sirijskoj temi i nastojanju Rusije za pronalazak riješenja po pitanju izbjeglica, Lavrov je odgovorio slijedeće: „Vi ste u stvari nabrojili države-sudionice Astanskih pregovora. Naravno, nikakvog direktnog povezivanja sa sirijskom krizom mi ne vidimo u izjavama koje daje američka strana, objavljujući o sankcijama protiv naših zemalja, ali mi objektivno osjećamo želju Zapada, prije svega SAD-a, ne samo ne dozvoliti astanskom procesu postići konkretne rezultate… Ta su nastojanja poduzimana i ranije. Najvjerojatnije, ona se nastavljaju. To što su Rusija, Turska i Iran, koji nemaju uvijek, a često imaju i daleko različite pristupe ovom ili onom aspektu sirijske krize, uspjeli pronaći mudrost i spremnost za rješavanje konkretnih problema, ja smatram da je dovelo do korjenitog prijeloma stanja u Siriji. Tzv. ISIL praktički je uništen, ostale su razdvojene i razbijene grupe. Glavni zadatak, sada smo mi već to spoznali, je „Jabhat al-Nusra“.

… Mi na sankcije gledamo kako na nelegitimnu politiku, diktiranu težnjom dominacije svugdje i nad svima… bez usuglašavanja s bilo kim, kako bi se postigla prednost na svjetskim tržištima… Takva politika ne može biti temelj za normalan dijalog. Mislim kako se ona ne može dugo nastaviti.“

Drugo pitanje novinara: Europske zemlje nedavno su osudile američke sankcije protiv Turske i Irana. Kako Rusija ocjenjuje te sankcije? Postoji li mogućnost za korištenje nacionalne velute u međusobnoj trgovini?





Lavrov: „Ja sam o sankcijama već rekao: one su nezakonite i podrivaju sva načela svjetske trgovine i načela odobrena odlukama UN-a prema kojima su jednostrani potezi ekonomskog primoravanja nelegitimni. … Korištenje nacionalnih valuta već je nekoliko godina jedan od zadataka koji su postavili predsjednici Rusije i Turske u našim odnosima s Iranom. Takvi procesi bili su ne samo s Iranom, već i s Kinom, s kojom smo mi dogovorili i već realiziramo naplate u nacionalnim valutama pri uzajamnoj trgovini. Uvjeren sam kako će ovakva zlouporaba uloge američkog dolara… dovesti do slabljenja i pada njegove uloge kao svjetske rezervne valute. Sve više država, čak i one kojih se američke sankcije ne dotiču, za svaki će se slučaj odmicati od dolara i oslanjati na sigurnije i prema sporazumima spremnije partnere s gledišta njihovih nacionalnih valuta.“

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like