Lavrov ukazao na rastuće napetosti u području kontrole naoružanja

Napetosti rastu kako se pojavljuju novi izazovi i prijetnje u području globalne kontrole naoružanja, izjavio je danas visoki ruski diplomat Sergej Lavrov na sastanku odbora ruskog i bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi TASS.

“Moramo razgovarati o situaciji u području neširenja, razoružanja i kontrole naoružanja. Napetosti i neizvjesnost rastu kako se pojavljuju novi izazovi i prijetnje. Nastavljaju se pokušaji narušavanja postojećeg sustava međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja uslijed porasta političkih i vojnih čimbenika koji potkopavaju globalnu stratešku stabilnost”, istaknuo je Lavrov. Prema njegovim riječima, Moskva i Minsk pozivaju na vraćanje povjerenja i konstruktivan dijalog u euroatlantskoj regiji kako bi se spriječila utrka u naoružanju i porast vojnih aktivnosti koje bi mogle naštetiti dugoročnim sigurnosnim interesima zemalja regije.

“Veliku važnost pridajemo naporima za koordinaciju naših koraka, posebice unutar CSTO-a [Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti] i CIS-a [Zajednice nezavisnih država]”, istaknuo je ruski ministar vanjskih poslova. Lavrov je naglasio kako Rusija i Bjelorusija planiraju razgovarati i o situaciji nakon povlačenja SAD-a iz Sporazuma o otvorenom nebu (kojim se dozvoljava obavještajno nadlijetanje nad drugim zemljama u svrhu transparentnosti). Osim toga, Lavrov je rekao da Moskva i Minsk nastavljaju tražiti način da se osigura predvidljivost i suzdržanost u području raketne prijetnje nakon raskida Ugovora o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa, raskida koji je pokrenuo Washington u 2019.

Komentari

komentar

You may also like